preskoči na sadržaj
vijesti

Erasmus+ projekt: EduCATe - nenasilno rješavanje sukoba za učitelje

Što je zapravo EduCATe? Naime, riječ je o trogodišnjem projektu financiranom od strane Europske komisije čiji je glavni cilj promocija kulture mira i nenasilja kroz treninge za učitelje. Projekt okuplja ukupno šest partnera: Sveučilište u Gotenburgu (Švedska), Autonomno sveučilište u Barceloni (Španjolska), Fondaciju Evens iz Antwerpena (Belgija), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka (Hrvatska), Psihološko-pedagoški centar za mir iz Piacenze (Italija) te Koordinaciju za obrazovanje, mir i nenasilje iz Pariza (Francuska). Teže kreirati program za edukaciju učitelja vezano uz nenasilno rješavanje sukoba kao i oformiti mrežu sudionika toga istog programa.

 

 

Nakon susreta u Varšavi (Poljska), kojeg je organizirala Fondacija Evans, šest partnera je odlučilo oformiti  međudržavne ekipe s ciljem pojačavanja intenziteta njihove suradnje, a vezano uz konstruktivno i nenasilno rješavnje sukoba. Tako je rođen projekt EduCATe za koji su odobrena financijska sredstva u srpnju 2015.

 

U sklopu gore spomenutoga projekta organizirana je edukacija za učitelje iz pet zemalja-partnera: Francuske, Švedske, Italije, Španjolske i Hrvatske koja je održana od 10. srpnja do 16. srpnja 2017. u malome slikovitom mjestu Saint Antoine u Francuskoj. Ukupno 25 sudionika sudjelovalo je u intenzivnom treningu prožetom radionicama, predavanjima, vježbama, glumom i diskusijama sedam dana. Odsjeli su u L'Arche de Saint Antoine, povijesnome mjestu kada je riječ o nenasilju, a  koje je davne 1948. osnovao Lanza del Vasto, aktivist u borbi protiv nasilja te sljedbenik Mahatme Gandhija. Dok su u sklopu treninga učili o nenasilnom rješavanju sukoba, u slobodno su vrijeme mogli vidjeti kako izgleda život u zajednici te čime svaki član doprinosi životu te iste zajednice.

 

 

Svaki je dan bio povećen određenoj temi koja je prorađena kroz četiri radionice/predavanja u kojima su sudionici aktivno sudjelovali. Radionice su držali iskusni treneri iz zemalja-sudionica koji su na zanimljiv način pokušali približiti ozbiljne teme te pružiti čim više materijala za daljnje promišljanje. Annaline Sander i Tone Försund iz Švedske, Cécile Berbeito iz Španjolske, Elena Passerini iz Italije te Lidija Obad i Katarina Kruhonja iz Hrvatske održali su izvrsne radionice i vježbe na teme značenja sukoba za svakoga pojedinca, sukoba unutar razreda, što moć znači za svakoga od nas te kako se ista ispoljava unutar razrednoga odijeljenja, sukoba u društvu odnosno zajednici nakon čega je uslijedila evaluacija samoga treninga od strane sudionika.

 

Francusku ekipu su činili Catherine Steine, Géraldine Lamarche, Olivia Hilaire i Daniela Vieru dok su  španjolsku predstavljali Berta Maristany, Mica Garau Lopez, Begoña Tebernero Redondo i Maria Rigol. Talijanske su snage činili Maria Concetta Voro, Simona Pavesi, Elisa Sarchi i Giovanna Polidori dok su švedsku ekipu predstavljali Anneli Merinen, Alicia Andersson i Joakim Itkes. Hrvatsku su predstavljale tri učiteljice OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, škole kojoj je 2016. dodijeljena Mirovna nagrada ,,Krunoslav Sukić'' za Mirotvornu školu: Davorka Nekić, Viktoria Samsa i Barbara Turk Čop. Učiteljice su imale priliku upoznati kolege iz ostalih zemalja kao i predstaviti svoju školu te mnogobrojne projekte koje radimo, a koji su nam i priskrbili Nagradu koju nam je dodijelio Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, kojega smo ondje također predstavljali. Osim što je bio i sudionik, Christian Renoux je ujedno i idejni začetnik i provoditelj projekta EduCATe koji je učinio sve da se u njegovoj domovini, kao i tijekom svih sedam dana treninga, osjećamo kao kod kuće.

 

 

 

Osim edukacijskoga dijela, sudionici su mogli uživati i u večeri plesa organiziranoj unutar zajednice kao i dvostrukoj proslavi Dana Bastille – onoj unutar same zajednice kao i onoj seoskoj. Sedam je dana proletjelo za čas, ali donijeli su mnogo novih znanja, promišljanja, diskusija, smijeha i međusobnog povezivanja. Dvadeset i pet potpunih stranaca s početka priče su postali prijatelji na kraju sedmodnevnog druženja te su i danas u kontaktu te se nadaju da će tako i ostati.

 

I da završim prigodnim riječima, citirat ću velikoga zagovaratelja nenasilja Mahatmu Gandhija:

 

 

,,Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.''

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Glavaš  datum: 16. 8. 2017. 16:44

12. FESTIVAL BAJKE

U petak,9.lipnja 2017.godine, učenici razredne nastave s gostima iz Slovenije iz škole Pivka, zaputili su se u Ogulin na 12.festival bajke.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 21. 6. 2017. 20:02

RADIONICA O SMEĐEM MEDVJEDU LIFE DINALP BEAR U PŠ SEVERIN NA KUPI Vijest ima dokument u privitku

Opis: LIFE DINALP BEAR RADIONICA O SMEĐEM MEDVJEDU

                                              LIFE DINALP BEAR U PŠ SEVERIN NA KUPI

 

 

        U četvrtak 25. svibnja 2017.g. u OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko PŠ Severin na Kupi održana je radionica za 35  učenika od 5 do 8 razreda kao dio međunarodnog projekta „Upravljanje i zaštita populacije smeđih medvjeda (Ursus arctos) u sjevernim Dinaridima i Alpama“ ili akronimski LIFE DINALP BEAR.

 

        Projekt se temelji na:

 a)praćenju broja jedinki u populaciji, upravljanju i zaštiti smeđih medvjeda u sjevernim   

    Dinaridima i jugoistočnim Alpama,

 b)smanjenju broja sukoba između čovjeka i medvjeda i promocija suživota

 c) promoviranju prirodnog širenja smeđeg medvjeda s Dinarida na Alpe.

Trajanje projekta je od 1.7.2014. do 30.6.2019.g. s vrijednošću 5 987 478 €.

U projekt su uključene: Hrvatska, Slovenija, Austrija i Italija.

 

       Voditelji radionice bili su: prof.dr. dr.vet.Đuro Huber, Slaven Reljić i dr.vet. Marina Habazin s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te član njihovog tima iz Italije Daniele De Angelis.

       U uvodnom, teoretskom dijelu učenici su upoznati s anatomijom, navikama i  ponašanjem medvjeda te s metodama sprečavanja sukoba između medvjeda i ljudi.

       U praktičnom dijelu radionice učenici su uspoređivali  krzno medvjeda i vuka, njihova zubala, lubanje te šape. U silikonskim kalupima od gipsa izradili su odljeve medvjeđih prednjih i stražnjih šapa. Zatim ih uspoređivali. Naučili su izračunati brojnosti medvjeđe populacije nekog staništa. Upoznati su s izgledom i ulogom  ovratnika kojom se prate kretanja i navike medvjeda za znanstvene potrebe.

       U posljednjem dijelu radionice učenici su sudjelovali u kviz –pitalicama kao evaluaciju usvojenog. Svaki učenik je dobio  memorijske kartice o smeđem medvjedu za uspomenu te edukativne letke o projektu kojima će uz usvojene sadržaje s radionice prenijeti na svoje ukućane i susjede.

       Radionica je pobudile veliko zanimanje kod učenika koji su sa užitkom pratili radionicu i sudjelovali.

Dunja Mačkić Vančina,dipl.ing.agr.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Krakar  datum: 20. 6. 2017. 10:49

Obavijest učenicima

OBAVIJEST – ZAVRŠETAK NASTAVNE GODINE

ČETVRTAK 30. lipnja 2017. godine – PODJELA SVJEDODŽBI

VRBOVSKO

  • Od 5. do 7. razreda – 8,00 sati.
  • Za učenike putnike je organiziran prijevoz -  Jablan i Senjsko 7,00 sati ,

                                                                       Ljubošina i Gomirje 7,35 sati.

Odlazak kući u 9,00 sati.

SEVERIN NA KUPI

  • Od 5. do 7. razreda – 8,00 sati.
  • Za učenike putnike je organiziran prijevoz.

JABLAN, SENJSKO, GOMIRJE, LUKOVDOL VELIKI JADRČ

  • 8,00 sati

 

  •      MORAVICE
  • Od 5. do 7. razreda – 9,00 sati.
  • Za učenike putnike je organiziran prijevoz -  oko 8,00 sati.

Odlazak kući u 10,00 sati.

 

8. RAZREDI – SVEČANA PODJELA SVJEDODŽBI U 10,00 SATI U ŠKOLI VRBOVSKO

 

DOPUNSKI RAD ZA UČENIKE KOJI NA KRAJU NASTAVNE GODINE IMAJU OCJENU NEDOVOLJAN (1)  IZ NAJVIŠE DVA NASTAVNA PREDMETA ZAPOČINJE U SRIJEDU 21. 06.  I TRAJE DO ČETVRTKA 29. 06.

Učiteljsko vijeće je na sjednici održanoj 01. 06. utvrdilo trajanje dopunskog rada po predmetima na način da:

- za predmete zastupljene s dva sata tjedno u nastavi traje 10 sati

- za predmete zastupljene s tri sata tjedno u nastavi traje 11 sati

- za predmete zastupljene s četiri /pet sati tjedno u nastavi traje 12 sati.

 

POPIS UDŽBENIKA ZA IDUĆU ŠKOLSKU GODINU 2017./ 2018. NALAZI SE NA MREŽ0NIM STRANICAMA ŠKOLE I OGLASNIM PLOČAMA.

 

 Svim učenicima želimo uspješan završetak nastavne godine, ugodne i lijepe ljetne praznike, a osmašima sretan upis u željenu srednju školu.

                                            

                                                                         Anton Burić, prof.

                                                                         ravnatelj OŠ Ivana Goran Kovačića, Vrbovsko

  :: opširnije :: 


objavio: Nensi Marijanović  datum: 14. 6. 2017. 10:12

ŠKOLA U PRIRODI

Učenici trećih i četvrtih razreda škole Vrbovsko i PŠ Gomirje te četvrtih razreda škole Jablan,Moravice i Severin na Kupi bili su u Školi u prirodi od 23.do 26.svibnja na otoku Krku.

Iz Vrbovskog smo krenuli u 9,00 sati i najprije smo se zaustavili u Crnom Lugu. Uz stručno vodstvo prošetali smo Poučnom stazom "Leska".Nakon toga smo krenuli prema primorskom dijelu i zaustavili se u Driveniku gdje smo posjetili stari grad. Krenuli smo dalje i u poslijepodnevnim satima smo stigli u Omišalj pred hotel u kojem smo bili smješteni.

Tijekom narednih dana posjetili smo Zračnu luku Rijeka, spilju Biserujku te poučnu stazu koja je bogata ljekovitim i začinskim biljem koje raste u primorskom kraju.

Brodom smo se vozili iz Punta do otočića Košljuna na kojem se nalazi franjevački samostan s bogatom zbirkom različitih predmeta. Od fratra smo čuli zanimljivu priču o svetom Franji i vuku.Na Vrbniku smo prošli najužom ulicom na svijetu koja je široka svega 40 cm, a zove se Klančić.Uz ceste smo vidjeli mnogo suhozida. Kupali smo se u Čižićima i bilo je uistinu zabavno.

U gradu Krku smo posjetili akvarij-terarij bogat različitim ribama te gušterima,kukcima, zmijama...Obišli smo i stare zidine s kojih puca prekrasan pogled na Krčki zaljev.

Vozili smo se brodom sa staklenim dnom, a na kraju i podmornicom. Na taj način smo upoznali i podmorje našeg Jadrana.

Svake večeri smo u hotelu imali zabavnu večer na kojo smo svi uživali. Plesali smo,igrali se i maskirali. 

Tijekom ta četiri dana pazili smo na urednost naših soba,učili smo i ponavljali naučeno.

Vratili smo se 26.svibnja u poslijepodnevnim satima prepuni dojmova i bogatiji za još jedno novo iskustvo.

                                                         Učenici 4.r.OŠ Vrbovsko

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 30. 5. 2017. 22:18

MOJ ZAVIČAJ

       Dana 26.5.2017. godine učenici 2. razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko i PŠ Senjsko bili su na terenskoj nastavi pod nazivom „Putovima našeg kraja“. Posjetili su Severin na Kupi, Lukovdol i Moravice.

U Severinu na Kupi razgledavali su dvorac Frankopana te PŠ Ivana Gorana Kovačića, Severin na Kupi.

U Lukovdolu su učenici pomno pregledali  staru učionicu koja se nalazi u zgradi škole. Nakon toga posjetili su muzej i rodnu kuću Ivana Gorana Kovačića. Učenici su mogli saznati nešto više o životu i radu Ivana Gorana.  U anfiteatru je gospođa Zdenka Fabac,kustosica muzeja, recitirala nekoliko Ivanovih pjesama koje su se učenicima jako svidjele.

U Moravicama su posjetili ribogojilište u selu Tići. Vlasnik je učenicima uputio riječi dobrodošlice te im u kratkim crtama ispričao kako uzgaja  pastrve. Čogrljevo jezero se učenicima posebno svidjelo zbog svoje specifične boje. Nakon obilaska jezera su igrali nogomet na pravom nogometnom igralištu,a na kraju se zasladili sladoledom.

Učiteljice: Pavica Trope i Nikolina Kosanović

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 30. 5. 2017. 22:13

TJEDAN CRVENOG KRIŽA

Dana 12.svibnja 2017.je našu školu posjetila ravnateljica CK Vrbovsko te Spasilačka služba CK PGŽ.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 18. 5. 2017. 21:15

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO ŠSD OSNOVNIH ŠKOLA

Rukometaši ŠSD osnovnih škola do 6.razreda su na prvoj utakmici u Kostreni,7.travnja,pobijedili ekipu Kaštel iz Crikvenice rezultatom 16:10.

U završnici županijskog prvenstva,3.svibnja u Rijeci ,su odigrali dvije utakmice. Prvu utakmicu protiv ekipe Zvirić iz Kastva pobijedili su rezultatom 16:15 i ta ih je pobjeda odvela do finala.

U finalnoj utakmici su naši mladi rukometaši poraženi od ekipe Vojak iz Rijeke (OŠ Vladimr Gortan) rezultatom 20:13.

Konačni poredak ekipa:

1.Vojak (Rijeka)

2.Goran (Vrbovsko)

3.Zvirić (Kastav)

Čestitamo našim mladim rukometašima na odličnom uspjehu.

 

                                                                              Novinarska grupa „Bongo“

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 10. 5. 2017. 17:57

MEĐUNARODNO NATJECANJE PIJANISTA "MEMORIJAL JURICA MURAI"

Lea Krakar,učenica 2.razreda naše škole,sudjelovala na Međunarodnom natjecanju pijanista pod imenom "Memorijal Jurica Murai" ,24.travnja 2017.u Varaždinu. Organizator natjecanja je bila Glazbena škola iz Varaždina. Natjecala se u kategoriji do 9 godina i bila je jedini natjecatelj iz delničke glazbene škole.  Osvojila je odlično 3. mjesto.

Čestitamo joj na ovom velikom  uspjehu.

                                                               Novinarska grupa“Bongo“

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 6. 5. 2017. 21:55

NOVO LICE ŠKOLSKOG VRTA

14.travnja 2017.je nekoliko učenika iz 4.,6.i 7.r. s učiteljicama Božicom Novaković,Valentinom Vukadinović i Vesnom Trope sudjelovalo u sadnji cvijeća u školskom vrtu.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 18. 4. 2017. 22:11

Poluzavršnica Državnog prvenstva u rukometu za dječake

Dana 05.04.2017. godine odigrana je poluzavršnica Državnog prvenstva u rukometu.

Za medalje su se natjecali: ŠSD "Goran" (OŠ "I. G. Kovačića", Vrbovsko), ŠSD "Polet" (OŠ-SE "Mate Balote", Buje), ŠSD "Dubovac" (OŠ "Dubovac", Karlovac) i ŠSD "Uskok" (OŠ "S.S. Kranjčevića", Senj).Protivnici prve polufinalne utakmice bili su "Goran" i "Polet".

Prvo poluvrijeme završilo je s četiri gola razlike za "Polet". U drugom poluvremenu igrači "Gorana"su se trgnuli i u zadnjoj sekundi utakmice izjednačili za 16:16.Golman "Poleta" nije dao da lopta uđe u mrežu te je od 5 penala obranio 4. Zadnji penal "Poleta" bio je i odlučujući. Njihov igrač je dao sve od sebe i zabio pobjednički gol te osigurao prolazak u finale. Konačni rezultat glavnog dijela utakmice bio je 16:16, a konačan rezultat utakmice s penalima bio je 17:16 za "Polet".

Utakmicu za 3. mjesto igrali su "Goran" i "Dubovac". U prvoj polovici utakmice "Dubovac" uz brze napade uzima vodstvo pa je prvo poluvrijeme utakmice završilo je s jednim golom razlike za njih. U drugom poluvremenu utakmice igrači "Gorana" su se razbudili te je utakmica završila s tri gola razlike za "Goran". Konačni rezultat utakmice bio je 20:17 za "Goran".

Finale su igrali "Polet" i "Uskok. Konačni rezultat utakmice bio je 18:15 za Buje. 

Konačan poredak ekipa:

1."Buje"

2."Uskok"

3."Goran"

                                                  Nives Komočar

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 11. 4. 2017. 20:18

Čitajmo zajedno čitajmo naglas

Završnica 6. nacionalnog projekta poticanja čitanja „Čitajmo zajedno čitajmo naglas“ održana je u Zagrebu 31.03.2017. 

  :: opširnije :: 


objavio: Viktoria Samsa  datum: 3. 4. 2017. 12:34

JADRANKA ČUNČIĆ BANDOV U NAŠOJ ŠKOLI

U ponedjeljak,27.ožujka 2017.godine,u našoj je školi gostovala poznata dječja spisatljica Jadranka Čunčić Bandov.

Učenici razredne nastave naše škole i PŠ Jablan,Senjsko i Gomirje nazočili su ovom veselom događaju.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 29. 3. 2017. 21:16

PROSLAVILI SMO DAN ŠKOLE

Dana 24.ožujka 2017. proslavili smo Dan škole u sportskoj dvorani u Vrbovskom.

Ovogodišnja proslava je bila u sportskom duhu i održana je pod geslom „Sportom i sportskim navijanjem do pozitivnih emocija“.

Na početku programa sve prisutne pozdravio je ravnatelj škole g.Antun Burić te dožupan Primorsko-goranske županije g.Petar Mamula.

U kulturno umjetničkom programu sudjelovali su učenici PŠ Nikola Tesla Moravice s igrokazom“ Za sve je kriv mobitel“ i učenici Dramsko- recitatorske grupe škole Vrbovsko s  recitacijom“ Pobjeda“. Plesnim nastupima razveselili su nas učenici Plesne skupine iz PŠ Severin na Kupi,učenici PŠ Gomirje te učenici  1.i3.r.,2.i.4.r.te5.r.iz škole Vrbovsko.

 

Sportski dio bio je natjecateljskog karaktera u kojem je sudjelovalo ukupno 60 učenika podijeljeno u 8 ekipa (4 ekipe učenika razredne nastave i 4 ekipe predmetne nastave).

Učenici su se vrlo srčano natjecali u četiri štafetne igre. Takmičarski dio završen je vrlo napetim povlačenjem konopa. Ekipa Tom i Jerry odnijela je pobjedu kod učenika razredne nastave, a ekipa Prvaci u skupini predmetne nastave. Pobjedničke ekipe nagrađene su medaljama, a sve  ostale ekipe zahvalnicama. Sportski program osmislile su naše profesorice Tjelesne i zdravstvene kulture, Nives Komočar i Marijana Rački.

 Svi ostali učenici bili su navijači podijeljeni u navijačke skupine po razredima.  Oni su imali zadatak izraditi navijačke rekvizite i vatreno navijati za vrijeme natjecanja. Najvatreniji  navijači bili su učenici četvrtih razreda i time osvojili poklon-paket sa slatkišima i voćem.

Učenici 6.r.osvojili su 2.mjesto,a najmlađi učenici naše škole,prvašići,  3.mjesto.

Svi učenici bili su nagrađeni slatkišima.

Zadovoljstvo i ponos ostvarenim rezultatima, kako na sportskom terenu tako i na tribinama,pokazali su svi prisutni učenici kao i djelatnici škole.

 

                                                Novinarska grupa „Bongo“

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 27. 3. 2017. 20:16

GORANOVO PROLJEĆE

U Lukovdolu je u utorak 21.ožujka 2017.godine održano Goranovo proljeće.

Nosioci programa bili su učitelji i učenici PŠ Severin na Kupi. Oni su recitirali različite pjesme te izveli jedan igrokaz, a svirali su polaznici Glazbene škole iz Vrbovskog. U programu su sudjelovali i pjesnici koji su čitali svoje pjesme te na taj način predstavili svoje knjige. Jedan od učesnika programa je pročitao ulomak iz pripovijetke I.G.Kovačića "Sedam zvonara majke Marije" na talijanskom jeziku.

Dvorana je bila premalena za sve koji su htjeli prisustvovati ovom događaju,a među njima su bili i učenici 4.razreda iz škole Vrbovsko. 

                                                                       Petra Miličević,4.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 23. 3. 2017. 19:46

VELIKI USPJEH NAŠIH RUKOMETAŠA

Mladi kadeti RK Vrbovsko županijski su prvaci Osnovnih škola Primorsko-goranske županije. Visoku poziciju ostvarili su pobjedama ekipa Viškovo i Trsat. Trsat su pobijedili rezultatom 24:14, a Viškovo 18:17.

Ovim velikim uspjehom osigurali su prolazak na Državno prvenstvo. Želimo im mnogo uspjeha te odličan rezultat koji zaslužuju zbog svog predanog rada.

                                                              Borna Ivanković,4.r. 

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 18. 3. 2017. 20:57

RUKOMETAŠI-PRVI U ŽUPANIJI

A evo i kako je izgledao put do naslova…

Naši su rukometaši, kao i svake godine, u natjecanje krenuli punog srca i bez rezerve.U razigravanju koje se odigralo u Opatiji, 9. veljače, susreli su se s ekipom R.K. Jeretov iz Opatije i izborili rezultat 27:18.U drugoj utakmici čekao ih je stari, i uvijek teški suparnik, Malik iz Viškova. Nažalost, i ovaj su put bili prejaki pa je naša ekipa izgubila rezultatom 22:14.

Ipak, slijedilo je doigravanje.

Ovoga puta putovali su u Mavrince, 21. veljače 2017.Prvi susret bio je s ekipom Glavoč iz Crikvenice. Goran je bio nadmoćan sa 23:9.Druga utakmica donesla je igrače Kristofora iz Raba. Oni su uspješno svladani rezultatom 22:8.

Time su si rukometaši otvorili put u završnicu Županijskog prvenstva koja se održala 9. ožujka na Kozali u Rijeci.

Tamo ih je čekala ekipa pobjednica Gradskog prvenstva grada Rijeke, Mladost s Trsata.Goran je u toj prvoj utakmici bio bolji rezultatom 28:14.Druga i odlučujuća utakmica protiv već poznatog Malika s Viškova bila je napeta do samog kraja.Ali sreća se ovaj puta osmjehnula ekipi Gorana i pobijedili su rezultatom 18:17.

Time su zasluženo postali županijski prvaci osnovnih škola!

Ovogodišnjoj ekipi pripadaju Stjepan Mufić, Mihael Kosanović, Edvin Drakulić, Tomislav Mihelić, Vedran Višnić, Lovro Matjašec, Luka Delišimunović i Gabriel Rajič.

Uz njih čestitke zaslužuje i trener Tihomir Kosanović.

                                                                     Nives Komočar

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 15. 3. 2017. 20:11

POSJET GRADONAČELNIKU VRBOVSKOG

Povodom Dana grada,14.ožujka 2017.godine, po jedan učenik od prvog do četvrtog razreda u pratnji učiteljice Vesne Trope i vjeroučitelja Šimuna Dujmovića,posjetili su Gradonačelnika Dražena Mufića.

     Učenici Karlo Kolarić, Maja Miličević, Sofija Samsa i Borna Ivanković uručili su mu veliku samostojeću čestitku koju su izradili učenici naše škole pod vodstvom učitelja Darka Dožaića. Poklonili su mu i prigodne uratke Učeničke zadruge „Kamačnik“.

Gradonačelnik je srdačno razgovarao s učenicima koji su imali mnoštvo različitih pitanja i prijedloga.

    Nakon male slatke zakuske i druženja vratili su se u školu s obećanjem da će svi učenici 1.i 2.razreda dobiti sadnicu voćke, a Učenička zadruga „Kamačnik“ dobit će dodatnih 2000,00 kuna za svoj rad.

                                                                      Novinarska grupa „Bongo“

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 14. 3. 2017. 21:49

DJEČJA MAŠKARANA POVORKA

Iz Vrbovskog je 19.veljače u 15 sati krenula Dječja maškarana povorka koju je organiziralo DND Vrbovsko. Pješice smo prošetali do Doma kulture.

Tamo smo igrali različite igre, a pobjednici su dobivali nagrade. Naš razred je predstavljao Dom umirovljenika „Brze noge“. Predstavili smo se s dvije plesne točke i na taj način razveselili sve prisutne. Tete iz DND Vrbovsko su nas počastile krafnama i sokom, a nakon predstavljanja svih maskica podijeljeni su slatki poklon-paketići.

Nakon plesa i zabave zadovoljno smo se zaputili s roditeljima svojim kućama.

 

                                      Dorotea Voloder,4.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 8. 3. 2017. 20:03

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Dana 22.veljače 2017.godine obilježen je Dan ružičastih majica i u našoj školi. Veći dio učenika je obukao ružičastu majicu u znak podrške dječaku koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja. Ravnatelj je pozdravio sve prisutne, a zatim je pedagoginja održala kratko predavanje. Razgovarali smo o nasilju i sukobima među vršnjacima. Predstavnik PP Vrbovsko,policajac Ivica Brozović,je održao kratko predavanje o nasilju te uputio učenike o načinima kako si mogu pomoći i kome se obratiti za pomoć.

Nakon toga  smo se vratili u razrede i nastavili s nastavom u nadi da će nasilja biti što manje.

 

                                                Mateo Obajdin,4.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 8. 3. 2017. 20:02

VALENTINOVO U ŠKOLI

Dana 14.veljače je u našoj školi održan Ples srca povodom Valentinova. U Plesu srca sudjelovali su učenici od prvog do osmog razreda. Učenici, koji su željeli sudjelovati, su prethodni dan izvukli broj i na dan plesa pronašli svoj par. Parovi su plesali, a nakon što je bio izvučen njihov broj morali su napustiti natjecanje.

Pobjednici su bili Dora Despot i Aleksandar Kosanović.

Dan prije plesa su članovi Učeničke zadruge „Kamačnik“prodavali svoje prigodne uratke, a to su bile ukrasne kutijice,privjesci i oslikani kamenčići.

 

                                            Mateo Obajdin,4.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 8. 3. 2017. 20:01

BILI SMO NA SANJKANJU

U četvrtak,9.veljače 2017.godine smo bili na sanjkanju u blizini škole. Sanjkali smo se dva školska sata. Održali smo i malo natjecanje na kojem je pobijedila Simona Stojanović. Nakon sanjkanja smo porazgovarali o promjenama u prirodi.

Slike u prilogu ovog članka govore više od svih riječi.

 

                                       Borna Ivanković i Mateo Obajdin,4.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 8. 3. 2017. 19:59

ZNANOST MLADIMA

Tijekom siječnja i veljače u našoj školi je održan niz natjecanja iz različitih predmeta kao što su:Geografija,Matematika,Hrvatski jezik,Tehnička kultura i Vjeronauk. Ukupno se natjecalo 65 učenika. Na županijsko natjecanje odlazi desetero učenika i to po jedan učenik iz Geografije,Hrvatskog jezika i Povijesti,troje učenika iz Tehničke kulture te četiri učenika iz Vjeronauka.

Svima im želimo mnogo uspjeha na daljnjim natjecanjima.

 

                                              Borna Ivanković,4.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 8. 3. 2017. 19:57

USPJEŠAN NASTUP NAŠIH ŠAHISTICA

Prvenstvo  školskih športskih klubova Primorsko-goranske završnice održano je 2.veljače 2017.godine u Rijeci.

Školskim kombijem u jutarnjim satima krenule su prema Rijeci:Vanessa Salkanović,Saša Mamula,Lea Hlavač,Dorotea Žuteg,Magdalena Osojnički i Melani Janeš. Nakon naporne igre i mnogo razmišljanja djevojke su donijele pobjedu našem šahovskom klubu,Goran Vrbovsko. Igrale su protiv: Brajde-Rijeka,Petehovac-Delnice,Polet-Skrad,Malinska-Malinska i Pehlin-Rijeka.

Djevojke su se vratile oko 16 sati s osvojenim peharom i zlatnim medaljama.

                   

                                                  Borna Ivanković,4.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 8. 3. 2017. 19:47

Mašakare u školi

U našoj je školi 27.veljače bilo jako veselo. Održan je ples pod maskama.

Učenici od 1.do 8.razreda su se predstavili različitim maskama i plesovima. Učenici  1.r. su se maskirali u najrazličitije likove iz bajki i filmova,a učenici 2.r. su bili kaubojke i kauboji. Učenici 3.r.predstavili su se kao "Djeca cvijeća", dok su četvrtaši bili bajkeri. Učenici petog razreda su bili vještice i minecroft likovi,a šestaši nogometaši i navijačice. Naši sedmaši su se predstavili kao likovi iz Naše male klinike, a najstariji učenici su bili šeici.

Svaki razred dobio je zahvalnicu za trud koji je uložio kako bi sudjelovao u ovom događanju. 

Uz pjesmu,ples, smijeh  i zabavu završili su  ovogodišnje poklade.

                                                      Dorotea Voloder,4.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 2. 3. 2017. 21:06

Lidrano u Rijeci

Županijska smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva održana je 17. veljače 2017. u Guvernerovoj palači u Rijeci.

  :: opširnije :: 


objavio: Viktoria Samsa  datum: 2. 3. 2017. 10:16

POSJET KAZALIŠTU U RIJECI

Učenici naše škole i dio učitelja gledali su, 16.veljače u HNK I.pl.Zajc u Rijeci, operu Rigoletto,G.Verdija.

Mnogim učenicima je to bio prvi susret s opernim djelom u kazalištu pa su i dojmovi bili vrlo šaroliki.

                                                              Novinari

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 21. 2. 2017. 17:55

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO U FUTSALU

Nakon nekoliko godina pauze naše se školsko sportsko društvo ponovno okušalo u futsalu.

Prijavili smo se u kategoriji dječaka 1. – 8. razreda.

Nakon vrijedno odrađenih treninga pod budnim okom trenera Mihaela Jardasa, dečki su prve utakmice odigrali 24. siječnja 2017., u našoj školskoj sportskoj dvorani.

Prvi protivnik, Viševica iz Fužina, uspješno je svladan rezultatom 4 – 1.

Druga utakmica bila je protiv Lokvića iz Lokava i završila rezultatom 5 – 2 u našu korist.

Sreći nije bilo kraja – idemo u II. stupanj natjecanja!

Doigravanje se održavalo u delničkom Domu sportova, 6. veljače 2017.

Čekali su nas Oštro iz Kraljevice i Zrinski iz Čabra.

Nažalost, u Delnicama nismo imali previše sreće. U prvoj utakmici protiv Zrinskog izgubili smo 2 – 4, a u drugoj protiv Oštrog 1 – 3.

Bez obzira na to možemo našim dečkima čestitati na hrabrosti i borbi i zaželjeti im više sreće iduće godine!

Ekipu su činili: Mihael Kosanović, Matej Milić, Danijel Miani, Zoran Polovina, Neven Marjanović, Luka Delišimunović, Luka Mužević, Borna Burić i Mislav Hlavač.

 

                                                                             Nives Komočar

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 15. 2. 2017. 20:06

LIDRANO

Dana 30.siječnja 2017.je u našoj školi održan Lidrano. Prisutne izvođače i gledatelje pozdravio je ravnatelj škole te poželio uspješan rad svim izvođačima.

Bilo je nekoliko nastupa. Ples su izveli učenici PŠ Severin na Kupi uz mentorstvo učiteljice Silvane Polić. Igrokazom Zeko i snjegović su se predstavili učenici PŠ Senjsko s učiteljicom Nikolinom Kosanović. Monolog,Cvijeće je crveno, izveo je učenik šestog razreda iz PŠ Moravice pod vodstvom učiteljice Mirjane Rožić Krivokuća. Zadnji, i pobjednički, recital Bajka o ribaru i ribici, Aleksandra Puškina, izveli su učenici Dramsko-recitatorske grupe OŠ Vrbovsko pod mentorstvom učiteljice Branislave Mrvoš.

Sve nastupe su pratili i pljeskom pozdravili učenici od prvog do četvrtog razreda naše škole, mnogi učitelji i nekolicina roditelja.

Pobjednicima želimo uspješan nastup na Županijskom natjecanju u Rijeci.

 

                                                     Borna Ivanković i Mateo Obajdin, 4.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 9. 2. 2017. 10:55

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO U ŠAHU – DJEVOJČICE I DJEČACI

U Šahovskom domu u Rijeci, 24. siječnja 2017., održan je kvalifikacijski turnir u šahu za djevojčice. Sudjelovalo je dvanaest ekipa, a njih šest izborilo je pravo nastupa na finalnom natjecanju županijskog prvenstva.

Naše šahistice ostvarile su najbolji rezultat. Ostalih pet ekipa kvalificiranih za finale bile su: Brajda – Rijeka, Malinska – Malinska, Polet – Skrad, Petohovac – Delnice i Pehlin – Rijeka.

Finalno natjecanje održano je 2. veljače 2017., također u Rijeci.

Pobjedile su šahistice našeg Gorana i time stekle pravo nastupa na regionalnom natjecanju – skupina Zapad.

Inače, ove godine u ekipi Gorana uz već poznata imena Doroteu Žuteg, Melani Mahnik i Magdalenu Osojnički nastupaju i nove članice Lea Hlavač, Vanessa Salkanović, Iris Antić Filipović, Lori Kesić. Saša Mamula i Lana Vrbanac.

Čestitamo djevojkama i naravno treneru Željku Mitroviću!

A, nakon višegodišnjeg izbivanja na županijskom prvenstvu u šahu, sudjelovali su i dječaci.

Njihov sastav je: Armando Salkanović, Matija Vrbanac, Antonio Eskić i Ivan Krajačić.Iako nisu ostvarili rezultat za prolaz u finale zaslužuju veliki pljesak za hrabrost.Naime, svi su učenici 2. razreda i ovo im je prvo natjecanje toga tipa!

 

                                                             Nives Komočar

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 7. 2. 2017. 20:16

Poštanski ured Djeda Mraza Vijest ima dokument u privitku

Učenici 1. i 2. razreda PŠ Ivana Gorana Kovačića Severin na Kupi ovih su dana imali mnogo posla. 

Dobili su važan zadatak da kao vilenjaci odgovaraju na pisma upućena Djedu Mrazu i tako mu barem malo pomognu ovog Božića. Za svako pristiglo pismo u posljednjih sedam dana napisali su odgovor, nacrtali sliku te izradili posebnu omotnicu i poštanske markice da bi odgovor što prije krenuo na put. 

                                                                                                 Silvana Polić

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Krakar  datum: 24. 12. 2016. 19:41

NOVOGODIŠNJA PRIREDBA

Zadnji tjedan u ovom polugodištu zaključili smo predstavama po područnim školama. U OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko novogodišnja priredba i podjela darova bila je 22. 12. 2016. Priredba je bila splet igrokaza, recitacija, pjesme i plesa. Učiteljica Branislava Mrvoš, Zlatko Baraba, Šimun Dujmović, Jelenko Stojanović i Nikolina Kosanović sa svojim učenicima priredili su nam sat vremena  radosti i veselja. Prepuna dvorana roditelja i djece oduševljeno je pratila priredbu. Na kraju priredbe s pjesmom je došao Djed Mraz koji je najmlađima podijelio poklone.

Novinari   

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 23. 12. 2016. 10:19

ADVENT U ZAGREBU

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 23. 12. 2016. 10:18

DOROTEIN LIKOVNI USPJEH

U Mrkoplju je, povodom obilježavanja 230.godišnjice školstva, bio otvoren likovni i literarni natječaj za učenike predmetne i razredne nastave. Tema likovnog natječaja za razrednu nastavu su bile prirodne zanimljivosti zavičaja.

Učenica četvrtog razreda, Dorotea Voloder, naslikala je zanimljiv rad na tu temu i osvojila 1.mjesto. Uradak je naslikan kredom u boji koju je nanosila prstima te je na taj način krajnji rezultat izuzetno zanimljiv i lijep. Ocjenjivačka komisija  je prepoznala vrijednost i posebnost rada i to nagradila 1.mjestom. Učenici je zahvalnica i poklon paket uručen na svečanosti u Mrkoplju 25.studenog 2016. godine na koju je otišla u pratnji svoje majke i brata.

Cijeli četvrti razred, kao i ja, smo vrlo ponosni na Dorotein uspjeh i nadamo se da će joj to biti dobar poticaj za nove likovne izazove. Nadam se da će njen talent i ustrajnost u radu rezultirati još mnogim zapaženim radovima.

Želimo joj mnogo uspjeha u daljnjem radu i još mnogo uspješnih likovnih uradaka.

                                                  Vesna Trope za Novinarsku grupu „Bongo“ 

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 23. 12. 2016. 10:16

2. radionica Udruge Žmergo-Projekt EU Eathink2015 Vijest ima dokument u privitku

    U četvrtak, 1.12.2016. godine školu Severin na Kupi posjetila  je Udruga Žmergo iz Opatije i održali su  predavanje. To je bio nastavak radionica u okviru Eu projekta Eathink2015 u kojem sudjeluju učenici i nastavnici škole Severin na Kupi te u okviru kojeg smo osvojili i nagradu.

Najprije su pričali o recikliranju i naučili nas kako štedjeti. Razgovarali smo o sezonskom voću i povrću, a nakon toga smo se podijelili u 5 skupina i odigrali par kvizova. Nakon  toga, podijelili su pobjednicima nagrade. Bilo je jako zanimljivo i zabavno, naučili smo puno novih stvari i svi se radujemo njihovom ponovnom dolasku. 

                                                                               Iva Krizmanić, 7. razred Severin na Kupi

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Krakar  datum: 8. 12. 2016. 08:48

Književni susreti s Jasminkom Tihi Stepanić

Povodom Mjeseca hrvatske knjige  sve tri školske knjižnice OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog u suradnji s izdavačkom kućom Alfa ugostile su književnicu Jasminku Tihi-Stepanić.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Viktoria Samsa  datum: 2. 12. 2016. 12:41

Predstavljanje slikovnice "Snježna vila"autorice-učenice Patricije Čivraga

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 14.11.2016. održan je književni susret s učenicom 5. razreda Patricijom Čivrag - autoricom slikovnice Snježna vila. Patricija je svojom slikovnicom  osvojila 3. mjesto na državnom natječaju Moja prva knjiga u konkurenciji od 761 rada.

  :: opširnije :: 


objavio: Viktoria Samsa  datum: 25. 11. 2016. 13:29

25. DIJALEKTALNO SIJELO

U Brod Moravicama je 17.studenog 2016.godine održano 25. dijalektalno sijelo „Govor mog zavičaja“. Priredba je održana u Domu kulture u Brod Moravicama.

Priredbu je otvorio zbor OŠ Brod Moravice, a skup je pozdravio ravnatelj škole Duško Zatezalo te dugogodišnja predsjednica Matice Hrvatske,ogranka Delnice Nives Marjanović.

Slikovnicu „Sretna kućica“ prezentirala je autorica Karmen Delač Petković.

Nakon toga su nastupali učenici prijavljenih škola i to: Fužine,Čabar, Skrad,Lokve,Brod Moravice, Mrkopalj, Delnice i Vrbovsko. Našu školu su  predstavile učenice Petra Miličević i Simona Stojanović sastavkom  "Prabaka i pradjed u Gomirju" (sastavak je u nastavku ovog teksta). Bogatstvo zavičajnog govora Gorskog kotara je neprocjenjivo. Treba ga sačuvati od zaborava, ne sramiti ga se i češće organizirati ovakve prigode te prezentirati njegovu ljepotu.

Završnu riječ uputio je načelnik općine Brod Moravice Dragutin Crnković, a podjelom zahvalnica učesnicima i Školama uspješno je  završilo ovogodišnje sijelo.

                                                                                  Učiteljica Vesna Trope

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 21. 11. 2016. 11:33

TERENSKA NASTAVA U ZAGREBU

U srijedu 26.10.2016. učenici 3. I 4. razreda išli su na terensku nastavu u Zagreb. Prvo su bili u Tehničkom muzeju.Tamo su razgledali  izložbu o vatrogastvu i vozilima. Prošetali su se kroz rudnik koji se nalazi ispod muzeja. Nešto više o zvijezdama naučili su u planetariju. Zatim su išli u zoološki vrt. Tamo su sudjelovali na radionici o životinjama. Tko je htio mogao je podragati zmiju. Poslijepodne otišli su u kino gledati  crtić „Tko se boji vuka još''. Nakon kina krenuli su u Gornji grad. Vozili su se u uspinjači i obišli su: Kamenita vrata, top u kuli Lotrščak i katedralu. Učenici su se dobro zabavili i mnogo toga naučili.

Sofija Samsa, 3. r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 21. 11. 2016. 11:32

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

U četvrtak,20.listopada 2016.godine,obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Ove godine smo to obilježili kvizom pod nazivom ZDRAVA HRANA. Sudjelovali su učenici od 1.do 4.r. Natjecale su se 4 ekipe po četiri učenika(iz svakog razreda po jedan učenik). Kviz je bio sastavljen od 15 pitanja koja je čitala učiteljica Vesna Trope. Da bi sve bilo po dogovorenim pravilima pratile su učiteljice:Jadranka Maravić,Pavica Trope i Branislava Mrvoš. Uvodnu riječ i pravila igre uputila je pedagoginja Tanja Jakovac. Takmičari su se morali što prije javiti kako bi mogli odgovarati. Za svaki točan odgovor dobili su 1 bod, a ako su ga i točno obrazložili dobili bi još 1 bod.

Pobijedila je ekipa koja je imala crvenu gljivu  za javljanje. Pobjednici su dobili poklon-paketić u kojem je bila jabuka i zdravi slatkiš te priznanje za osvojeno 1.mjesto.  Svi ostali takmičari su dobili zahvalnice za sudjelovanje.

Tri velike košare voća,koje su poklonile tete iz Konzuma, pojeli su svi učenici zajedno.

Uz zdravo i ukusno voće, svi su se dobro zabavili i ponešto novo naučili o zdravoj hrani.

                                         Borna Ivanković,4.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 21. 11. 2016. 11:24

Sjećanje na Vukovar (1991.-2016.) Vijest ima dokument u privitku

Sjećanje na Vukovar (1991.-2016.)

         Učenici osmog razreda područne škole Severin na Kupi kroz cijeli su ovaj tjedan na satovima hrvatskog jezika i povijesti obilježili sjećanje na 25. obljetnicu pada Vukovara. Izradili su plakat koji pokazuje kako se život za vrijeme okupacije odvijao u gradu. Prisjetili se Blage Zadre, legendarnog zapovjednika obrane Borova naselja, razgovarali o uvjetima rada u vukovarskoj bolnici u kojoj je bilo zbrinjavano i stotinjak ranjenika dnevno, osvrnuli se i na strance koji su se kao dobrovoljci borili za Hrvatsku. Istaknula se priča Jean-Michela Nicoliera, francuskog dobrovoljca koji je ranjen u borbama i dovezen u vukovarsku bolnicu, odvedenog i ubijenog na Ovčari. Analizirali su liriku s tematikom domovinskog rata.

            Svoj rad su prezentirali ostalim učenicima škole, nakon čega su zapanjene svijeće u spomen svim stradalim žrtvama.

                                                                    Tihana Ljubojević, prof

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Krakar  datum: 18. 11. 2016. 18:26

IZVANUČIONIČNA NASTAVA ČETVRTOG RAZREDA

 

     U četvrtak 10.studenog 2016.g.su učenici četvrtog razreda škole Vrbovsko posjetili proizvodni pogon Europal. U tom pogonu se proizvode euro-palete. One služe za lakši transport različite  robe.

      Gospodin Robert Martinac upoznao je učenike s cijelim postupkom proizvodnje, od trupca koji pokretnom trakom ulazi u pogon do gotovih dijelova za palete. Zanimljivo je i to da nema neiskorištenog otpada. Piljevinom se loži velika peć koja zagrijava prostor, a sječka se prodaje za izradu cigle.

    Učenici su vidjeli strojeve kojima se služe radnici u ovom pogonu. Poprilično je bučno i rad nije lagan. Posjetom ovom proizvodnom pogonu učenici su upoznali dio gospodarstva gorske Hrvatske.

    Na kraju posjeta svaki je učenik dobio slatki paketić i nakon toga su se vratili u školu.

                                                                   Petra Ivković,4.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 18. 11. 2016. 12:34

BUNDEVIJADA

Bundevijada je, po 12.put, održana u Vrbovskom 8.i 9.listopada 2016.godine.

Na Bundevijadi je bilo jako mnogo izlagače koji su prodavali različite proizvode. Bilo je tu:džemova,meda,sira,bundeva i jela od bundeva,kolača,sokova,ručno izrađenog nakita i drugih ukrasa,odjeće,papuča, slika i još mnogo toga.

I kulturno-zabavni program je bio vrlo bogat i raznolik. Nastupala su mnoga kulturno-umjetnička društva, limene glazbe, dramsko-recitatorske grupe.

Na Bundevijadi su sudjelovali Mladi čuvari baštine,Učenička zadruga Kamačnik, Dramsko-recitatorske grupe škola Vrbovsko, Senjsko, Jablan i Veliki Jadrč sa svojim voditeljicama. Mladi čuvari baštine prodavali su: recepte, pripovijetke, ukrašene staklenke, sjemenke, cotice, papirne vrećice,sjemenje i lutkice od vune. Zadrugari su na svom izložbeno-prodajnom prostoru imali mnogo zanimljivih stvari koje su sami napravili:ukrasne boce, vjenčiće, broševe…Prodavali su i džemove,sokove i kompote koje im je za tu priliku ustupila majka jednog našeg učenika. Učenici 4.razreda prodavali su ukrasne bučice, a prihod je namijenjen za humanitarne svrhe tj. za djecu Afrike.

U nedjelju, u večernjim satima, završila je još jedna Bundevijada.

                                                                              Borna Ivanković,4.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 18. 11. 2016. 08:18

KNJIŽEVNI SUSRET S PATRICIJOM ČIVRAG

      U ponedjeljak,14.studenog 2016.g.je održan književni susret s učenicom Patricijom Čivrag koja je osvojila 3.mjesto na natječaju Moja prva knjiga sa svojom slikovnicom Snježna vila. Na natječaj je pristiglo više od 700 radova što nam dovoljno govori o  Patricijinom uspjehu.

      Učenici Dramsko-recitatorske grupe su izveli igrokaz prema slikovnici Snježna vila. Učiteljica Jadranka Maravić je u nekoliko rečenica predstavila Patriciju i njen rad. Učitelj Likovne kulture Darko Dožaić je svojim sugestijama pomogao u likovnom osmišljavanju ove slikovnice te je i on rekao nešto o tom radu. Kroz intervju, koji je vodila knjižničarka Viktorija Samsa ,predstavila nam se i mlada autorica. Prezentirana je i slikom Snježna vila.

 Izražena je nada da će slikovnica biti tiskana te na taj način dostupna svakom  čitatelju.

 

Borna Ivanković, 4.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 17. 11. 2016. 12:29

Obavijest - prehrana učenika putem Zaklade "Hrvatska za djecu" Vijest ima dokument u privitku

Zaklada „Hrvatska za djecu“ osigurala je dodatnih 400.000,00 kn za stjecanje prava na potporu u svrhu pokrića troškova školske prehrane u šk. god 2016./2017. za one obitelji koje iz posebno opravdanih razloga nisu uspjele steći status Krajnjih korisnika. Takve obitelji mogu do zaključno 30. studenog 2016. god. uputiti Zakladi pisanu zamolbu za dobivanje takve potpore.

U prilogu  je preslika dijela dopisa koji je Zaklada uputila Županiji gdje je sve detaljno objašnjeno u točki 9.

  :: opširnije :: 


objavio: Nensi Marijanović  datum: 16. 11. 2016. 10:57

Međunarodna suradnja škola


14.10.2016. godine učenici 8. razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko posjetili su OŠ Pivka u Sloveniji. OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovskog i OŠ Pivka radili su na jednom projektu. Učenici 9. razreda iz Pivke čitali su "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" od Ivane Brlić-Mažuranić, a učenici 8. razreda Vrbovsko čitali su "Lažljivu Suzi" od Dese Muck. Uz njihovu školu dok smo bili u Sloveniji posjetili smo i Postojansku jamu i Predjamski grad. Jako nam se svidjelo u Sloveniji.

Terezija Dujmović, 8. razred
 

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 16. 11. 2016. 09:28

Donacija udruge "RTL pomaže djeci" školskoj knjižnici

Udruga "RTL pomaže djeci" donirala je školskoj knjižnici 15.000,00 kuna za projekt "Gorani s knjigom u ruci". Navedeni iznos utrošen je za kupnju knjiga, printera u boji i trakastih zavjesa čime se oplemenio prostor knjižnice i obogatio knjižni fond. Zahvaljujemo se Udruzi na doniranim sredstvima.

  :: opširnije :: 


objavio: Viktoria Samsa  datum: 4. 11. 2016. 12:45

Projekt poticanja čitanja "Čitanje ne poznaje granice/ Branje ne poznaje meja"

Školska knjižnica OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog povezala se je s OŠ Pivka iz Slovenije preko međunarodnog projekta „Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja“ sa ciljem poticanja čitanja, razvojem čitalačkih kompetencija i upoznavanjem s kulturom i književnošću susjedne države. Nakon što smo u svibnju 2016. ugostili slovenske učenike i njihovu školsku knjižničarku, 14.10.2016. išli smo na izvanučioničku nastavu u posjet OŠ Pivka. Slovenski učenici su nam pripremili prikaze djela slovenske književnice Dese Muck i upoznali sa znamenitostima njihovog kraja. Naši osmaši su  im uprizorili scenu iz knjige "Lažljiva Suzi"koju  su naši učenici čitali svake srijede na glas, a nakon pročitane knjige    sudjelovali su  u biblioklupskoj  raspravi. Nakon susreta u školskoj knjižnici učenici su razgledali OŠ Pivka i odigrali prijateljsku utakmicu. U poslijepodnevnim satima razgledali smo Predjamski grad i Postojnsku jamu. 

susret sa slovenskim učenicima u Pivki 14. listopada 2016.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Viktoria Samsa  datum: 26. 10. 2016. 11:48

DAN OTVORENIH VRATA-POLICIJA

       7.listopada 2016.godine su u našoj školi bili djelatnici PP Vrbovsko. Pokazali su opremu kojom se koriste u svojem poslu. Govorili su i o ulozi policijskih pasa u njihovom radu. Svi su bili jako nestrpljivi da vide pravog policijskog psa. Jedan policajac je pokazao čime se služi pri dresuri pasa. Napokon ga je pustio iz policijskog vozila te demonstrirao neke njegove vještine. Poslije su učenici mogli razgledavati policijska vozila i opremu. Prisutni vozači su mogli provjeriti imaju li kaznenih bodova.

         Ovom zanimljivom akcijom policajci su nam prezentirali dio njihovog svakodnevnog rada.

Mateo Obajdin,4.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 14. 10. 2016. 12:26

EUROPSKI ŠKOLSKI SPORTSKI DAN OBILJEŽEN U ŠKOLI VRBOVSKO

U OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko je dana 30. rujna 2016. godine obilježen Europski školski sportski dan. U školi je organizirana Biciklijada za učenike od 1.do 8.razreda.

Prije početka samog natjecanja  djelatnici PP Vrbovsko podsjetili su učenike na pravila kojih se moraju pridržavati kako bi bili sigurni sudionici u prometu na svojim biciklima. Predsjednik Auto-kluba Vrbovsko, gospodin Šein Brinjak, pozdravio je prisutne učenike i učitelje i zaželio im uspješno i sigurno natjecanje te izrazio zadovoljstvo što je mogao pomoći u organizaciji. Naime, Auto-klub Vrbovsko je osigurao majice za sve natjecatelje kao i nagrade za pobjednike natjecanja, ali i za sve ostale sudionike. Osigurao je i novčana sredstva za sudjelovanje svih učenika prvih razreda s područja općine Vrbovsko na edukaciji o kretanju u prometu koja će se tijekom listopada održati u Rijeci. Ravnatelj škole, gospodin Antun Burić, zahvalio je na suradnji djelatnicima PP Vrbovsko i predsjedniku Auto-kluba Vrbovsko te izrazio zadovoljstvo zbog odaziva velikog broja učenik na natjecanje. Zaželio im je dobre rezultate i sigurnu vožnju istaknuvši da su svi pobjednici već samim tim što su se prijavili na natjecanje.

Koordinatorica cjelokupnog programa bila je učiteljica Tehničke kulture, gospođa Vesna Kratofil, koja je sa svojim suradnicima i osmislila poligon.

U natjecanju spretnosti upravljanja biciklom sudjelovalo je 40 učenika. Učenici su na svojim biciklima pokazali spretnost  na poligonu koji se sastojao od devet zahtjevnih zadataka koje su morali svladati. Suradnici su pomogli u praćenju i bodovanju izvršenih zadataka. Oni koji se nisu natjecali glasno su navijali, a pri tome su im pomagala i dječica iz Dječjeg vrtića “Bambi“ sa svojim tetama.

Na kraju natjecanja je voditeljica Biciklijade proglasila pobjednike te im uručila slatke nagrade. Naravno, nagrade su dobili i svi ostali natjecatelji pa su svi bili zadovoljni i izrazili nadu da će ovakvih ili sličnih natjecanja biti još.

Najuspješniji natjecatelji od 1.do 4.razreda su bili Mateo Obajdin (1.mjesto), Ivona Milić (2.mjesto) te Petra Miličević (3.mjesto). Najuspješniji natjecatelji od 5.do 8.razreda bili su Luka Mužević (1.mjesto), Matej Milić (2.mjesto) i Dominik Božić (3.mjesto).

Uz muziku i veselu atmosferu priveden je kraju Europski školski sportski dan koji bi trebao biti poticaj svima da povećaju svoju tjelesnu aktivnost kako bi očuvali i poboljšali svoje zdravlje.

                                                          Vesna Trope i Novinarska grupa „Bongo“

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 3. 10. 2016. 12:29

EUROPSKI DAN JEZIKA

Obilježavamo ga svake godine 26. rujna sve od 2011. godine i to na inicijativu Vijeća Europe. Diljem Europe, 8000 milijuna Europljana zastupljenih u Vijeću Europe s 47 država članica, potiču se na učenje što više jezika, u svakoj životnoj dobi, u školi i izvan nje. Budući da je jezična raznolikost alat za razumijevanje i ključ čimbenika bogate kulturne baštine našeg kontinenta, Vijeće Europe promiče višejezičnost u cijeloj Europi. U Europi ima više od 200 jezika. Postoje 24 službena jezika i oko 60 regionalnih/manjinskih jezika.

ZAŠTO OBILJEŽAVAMO TAJ DAN?

Taj dan je prilika za podizanje svijesti o mnoštvu jezika u Europi, a poznavanje više od jednoga jezika ljudima olakšava pronalaženje posla. Na nekoliko primjera ćemo pokazati koliko su jezici Europu  utjecali jedni na druge tj. koliko mi u našem hrvatskom jeziku imamo posuđenica, a posuđenice su jezične jedinice iz drugih jezika, pa evo kako ih nazivamo:

Grecizami -posuđenica iz grčkog jezika

Angalizami -posuđenica iz engeskog jezika

Germanizmo- posuđenica iz njemačkog jezika

Hungarizmi- posuđenica iz mađarskog jezika

Turcizmi- posuđenica iz turskog jezika

Rusizmi -posuđenica iz ruskog jezika

Polonizmi-posuđenica iz poljskog jezika

Bohemizmi-posuđenica iz češkog jezika

Talijanizmi-posuđenica iz talijanskog jezika

Luzitanizmi-posuđenice iz portugalskog jezika

Hipanizmi-posuđenice iz španjolskog jezika

 

Primjer:

Bila sam u šopingu (anglizam) i kupila sam si čizme (germanizam), kaput (latinizam) i plastičnu (grecizam) torbu (turcizam). U obližnjem marketu (anglizam) sam kupilafrulu (hispanizam) za mog nećaka, kaktus (hispanizam) za mamu, novi film (anglizam) na DVD-u (anglizam) za tatu i jednu papirnatu (grecizam) vrećicu.

 

Poruka svima nama je da njegujemo svoj jezik i tradiciju jer je upravo ta raznolikost bogatstvo kojim se moramo ponositi.

 

Borna Božić i Gabriel Rajič, 5. razred

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 3. 10. 2016. 12:16

MEĐUNARODNI DAN KULTURNE BAŠTINE

 Dana 23.rujna je u našoj školi obilježen Međunarodni dan kulturne baštine.

Učiteljica Jadranka Maravić je na početku prezentacije govorila o značenju tog dana te važnosti očuvanja kulturne baštine u cijelom svijetu.

Učiteljica Radmila Hodinj iz PŠ Jablan je prezentirala stare igre i nabrojala rekvizite (igračke) za te igre. Govorila je o tome čime su se sve djeca igrala i kakve su to igre bile. Djeca su sama izrađivala igračke, a to su bile: praćke, luk i strijela,krpene lopte,štule i dr. Govorila je i o istraživanjima koje je provela u dijelu Gorskog kotara te došla do mnogih zanimljivih podataka. Neke igre imaju ista pravila ali različite nazive dok neke igre istog imena imaju potpuno različita pravila. Učenici Mladih čuvara baštine demonstrirali  su neke od tih igara i načina zabave u davna vremena.

Na kraju smo dobili letak  sa zanimljivim podacima i mogli smo pogledati sve te rekvizite o kojima je bilo govora.

 

Borna Ivanković i Mateo  Obajdin, 4.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 3. 10. 2016. 12:01

Izrada jabučnog octa Vijest ima dokument u privitku

Posljednje rujanske srijede učenici od prvog do četvrtog razreda PŠ Ivana Gorana Kovačića iz Severina na Kupi zajedno sa svojim učiteljicama ubrali su jabuke u školskom voćnjaku s ciljem da od njih stvore zdravi jabučni ocat. Tehnički zahtjevnije poslove ( mljevenje jabuka u tzv. muljači ) obavili su voditelj i domar škole, a manje zahtjevnije poslove kao što su prešanje samljevenih jabuka i cijeđenje soka, učenici su iskusili i sami. I dok smo već nakon dobrih pola sata od ubiranja jabuka mogli uživati u svježe iscijeđenom soku od jabuka, do konačnog cilja našeg rada – dobivanja jabučnog octa pričekat ćemo još nekoliko mjeseci.

                                              Marijana Simčić, učiteljica razredne nastave

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Krakar  datum: 29. 9. 2016. 14:18

Obilježen Europski dan jezika u PŠ Severin na Kupi Vijest ima dokument u privitku


Dana 26. rujna obilježili smo Europski dan jezika u školi u Severinu na Kupi. Učiteljice njemačkog i engleskog jezika, Nusreta Murtič i Jasmina Krakar pripremile su učenike za prezentaciju. Prvo smo se svi okupili i poslušali Europsku himnu. Zatim su nam učenici šestog i sedmog razreda predstavili projekt o češnjaku i preveli su riječ 'češnjak' na nekoliko europskih jezika držeći zastave tih zemalja. Kad su završili sa svojim izlaganjem, učenici su pogledali video u kojem su se predstavila djeca na nekoliko europskih jezika, a nakon odgledanog videa imali smo kviz.

                                                            Luana Poto, 8. razred Severin na Kupi


 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Krakar  datum: 27. 9. 2016. 18:04

Projekt Europske unije Eathink2015: Jedi lokalno, misli globalno

Dana 22.09.2016. godine, PŠ Ivana Gorana Kovačića Severin na Kupi posjetile su predstavnice Udruge Žmergo kako bi odradile radionice s učenicima koje su bile logičan slijed nakon osvojenog natječaja na temu „Goranski češnjak na našem stolu“ u kategoriji školskih vrtova, a koji je dio projekta Europske unije Eathink2015 „Jedi lokalno, misli globalno“ za koji je PŠ I.G.Kovačića Severin na Kupi dobila alat za obradu u vrijednosti 4638,00 kuna koji će nam dobro doći u daljnjoj obradi našeg školskog vrta. U školskom vrtu u našoj školi već 8 godina se uzgaja domaći češnjak, koji učenici i učitelji prodaju kako bi opremili školu računalnom i ostalom opremom. Prošle godine novcem od češnjaka kupljen je stropni projektor, a ove godine u planu je prijenosno računalo.

Diana i Monika vrlo veselo su kročile u našu školu, pune entuzijazma i odmah proširile među učenicima i učiteljicama pozitivnu energiju. U radionici su sudjelovali učenici 5.-7. razreda, a tema je bila „Školski vrt“. Kroz igru su se izmjenjivale diskusija, igre prepoznavanja sjemena, timski rad te izlaganje, a učenici su bili visoko motivirani. Korisne ideje smo sakupili i čuvamo ih za daljnji napredak našeg školskog vrta, a sljedeću radionicu željno iščekujemo. 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Krakar  datum: 23. 9. 2016. 13:22

Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Riječke nadbiskupije

Dana 17. rujna 2016. u organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije održano je u Nadbiskupskom domu u Rijeci Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja/ica Riječke nadbiskupije o temi: „Doprinos vjeronauka u školi promociji Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020.“ Kao najinteresantnije područje u kojem se Riječka nadbiskupija želi uključiti u taj veliki projekt je istraživanje i upoznavanje bogate sakralne baštine Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije.

Kao primjer iz vjeronaučne prakse naš kolega vjeroučitelj mentor Šimun Dujmović održao je izlaganje o projektu  istraživanja sakralne baštine Grada Vrbovskog koji je proveo sa učenicima od 5.- 8. razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko i svojim kolegama nastavnicima.

Projekt je nastao s ciljem otkrivanja kulturnog i vjerskog blaga ovog starog goranskog grada koji se sastoji od preko 60 što većih, što manjih naselja a u kojima se nalaze brojni sakralni objekti. Osobita vrijednost projekta je ekumenska dimenzija budući da na području Grada Vrbovskog živi vrlo miješano stanovništvo, katolici i pravoslavci, u vrlo uspješnom suživotu već više stoljeća. Glavne aktivnosti projekta su izvedene kroz terensku nastavu koja se sastojala od posjeta sakralnim objektima, fotografiranju, razgledu unutrašnjosti i traženju osobitih zanimljivosti. Većinu aktivnosti su odradili sami učenici uz pomoć vjeroučitelja, nastavnicu povijesti, voditeljicu fotosekcije, nastavnicu informatike te nastavnike stranih jezika koji su napravili sažetak na engleskom i njemačkom jeziku.

Rezultati rada su objedinjeni u katalogu, organizirana je izložba fotografija u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom sa predavanjem i kratkim glazbenim programom duhovnog sadržaja. Kako bi otkrivena sakralna baština, ukupno 24 crkava i kapela, bili još vidljiviji, napravljen je i kalendar sa glavnom porukom projekta: ŽIVJETI RAZLIČITOST. Projekt je pokazao da se izvrsnom suradnjom među različitim čimbenicima života u školi, različitih svjetonazora i vjerskih pripadnosti, može ostvariti kvalitetan rad sa konkretnim plodovima koji će biti korisni u nastavnom procesu ali i kao turistički vodič kroz vjersku povijest i sadašnjost Grada Vrbovskog.

Više o navedenom skupu možete pročitati na:

http://katehetski.ri-nadbiskupija.hr/view.asp?idp=459&c=2

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 21. 9. 2016. 10:26

Aktivni od samog početka

Učenici i učitelji PŠ Nikole Tesle Moravice na odličan su način obilježili Hrvatski olimpijski dan i Europski tjedan sporta.

10. rujna u 9:00 sati ispred škole okupili su se učenici 5. – 8. razreda i sa svojim mentorima, Novicom Vučinićem, Biljanom Lešnjaković i Nives Komočar, krenuli put Ledene jame.

Iako nema posebnu nomenklaturu i nije obavezna točka planinara namjernika, Ledena jama je krški fenomen. Sam ulaz je širok i dubok oko dvadeset metara a odmah s ulaza vodi strmi silaz u unutrašnjost koja se dijeli u dvije dvorane. U  desnoj su ostaci siga, a u lijevom se nalazi hodnik dužine 60 metara i dubine 15 metara. Učenici su vrlo hrabro obišli jamu i poslije osjećali ponos i strahopoštovanje.

Kao i uvijek, učitelji nastoje ovakvim izletima stvoriti višestruku korist za učenike. Tako su uz tjelesnu aktivnost koja je bila okosnica, učitelj geografije i učiteljica prirode i biologije kroz praktične primjere prikazali sadržaje koji se obrađuju u pojedinim razredima.

Naše „putovanje moravačkim krajolicima“  bilo je obilježeno usponima i padovima u motivaciji; zamorom kada smo morali produžiti hod zbog povratka na sigurniju stazu, srećom kada smo stigli do odredišta te oduševljenjem i ponosom kada smo se spustili u jamu, taj nedovoljno poznat prirodni fenomen našeg kraja.

Povratak je također zahtijevao pozornost zbog spusta nedovoljno utabanim stazama i naših već umornih nogu. Ali zato sreći nije bilo kraja kada smo odmor i okrijepu pronašli na travnjaku ispred kuće dragih moravačkih ljudi u selu Petrovići.

Na samom kraju oduševio nas je i podatak koji nam je omogućila suvremena tehnologija, a to je da smo u šest sati koliko je trajao izlet aktivno hodali 4 sata, napravili oko 20.500 koraka, što je oko 13,4 km! Bravo mi!

Nives Komočar

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 18. 9. 2016. 12:32

HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN

Dana 12.rujna 2016.godine učenici razredne nastave su sa svojim učiteljicama obilježili Hrvatski olimpijski dan.

Učenici 4. razreda pripremili su kratku prezentaciju o Olimpijskim igrama, našim ovogodišnjim olimpijcima i osvojenim medaljama te Hrvatskom olimpijskom danu.

Nakon toga su učenici sudjelovali u različitim natjecateljskim igrama i u sportom duhu obilježili Hrvatski olimpijski dan.

Na kraju su učenici dobili zahvalnice za sudjelovanje i počastili se čokoladom.

Bilo je veselo, zabavno, a uz sve to i poučno.

 

                                                                Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 15. 9. 2016. 11:28

POČELO JE POČELO ...

Nova školska godina počela je 5.rujna. Po prvi put su u školske klupe sjeli prvašići koji su bili jako uzbuđeni i s nestrpljenjem su čekali ovaj dan. Učenici Dramsko-recitatorske grupe pod vodstvom učiteljice Branislave Mrvoš prigodnim su programom pozdravili najmlađe učenike naše škole kao i njihove roditelje.

Želimo im puno uspjeha,radosti i novih prijatelja, a njihovoj učiteljici, Jadranki Maravić, puno strpljenja i sretnih trenutaka.

Sretno svima u novoj školskoj godini.

                                                           Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 15. 9. 2016. 11:27
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaKalendar
« Kolovoz 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


  

        

Blog učiteljice Nusrete Murtič


Oglasna ploča
eTwinning projekti nagrađeni nacionalnom oznakom kvalitete!!!
14.06.2017. 12:53
eTwinning projekti nagrađeni nacionalnom oznakom kvalitete!!!
Nacionalna služba za podršku eTwinning projektima je nagradila školu priznanjem  Nacionalna oznaka kvalitete   za dva projekta na njemačkom jeziku: Im Spielgel der Sprachen Meine Schule ist cool    

09.06.2017. 10:15
Schulschluss
Die Schulleitung wünscht allen Schülerinnen und Schülern, allen Eltern, allen Kolleginnen, Kollegen, Mitarbeiterinnen und Mitarbeitern angenehme Sommerferien !!!!

09.06.2017. 09:36
Die heilende Wirkung von Knoblauch-Broschüre 2016/2017
Liebe Alle! Es ist soweit , nach gut eineinhalb Jahren ist sie ganz  fertig , die Knoblauch- Broschüre . Gedruckt und in downloadbarer Version. Brošura o ljekovitosti češnjaka je tu!!!

13.04.2017. 12:57
Der Friedenspreis "Krunoslav Sukić" -Studienreise nach Osijek,Vukovar
Am 6. April haben wir eine Studienreise nach Osijek und Vukovar durchgefürt.    

12.04.2017. 08:32
Frohe Ostern!!
Ich wünsche allen Schülerinnen und Schülern, Lehrerinnen  und Lehrern sowie unseren witeren Mitarbeitern ein frohes Osterfest und erholsame Ferien!!    

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju