preskoči na sadržaj
vijesti

Valentinovo u Cinestaru

 

Učenici predmetne nastave škola Vrbovsko, Moravice i Severin na Kupi su sa svojim razrednicima 14. veljače posjetili Cinestar u Rijeci i pogledali film "Čudo".

 Film je snimljen prema istoimenoj knjizi iz 2012. godine. Čudo je priča o desetogodišnjem dječaku Auggieu koji mora živjeti s teškim genetskim poremećajem zbog kojeg od rođenja ima unakaženo lice i glavu. Nakon 27 operacija zbog kojih nikad nije mogao normalno pohađati školu, roditelji ga konačno odlučuju upisati u školu. Maleni Auggie u peti razred kreće s puno straha i nevjerice te se boji kako će svakodnevno biti izložen pogledima, zgražanju i komentarima svojih školskih prijatelja. To je topla ljudska priča koju bi trebao pogledati svaki roditelj i svako dijete. Navodi nas na promišljanje o životu i situacijama u koje upadamo,svijesno ili nesvijesno,te načinima kako ih rješavamo.

Nakon projekcije učenici su prošetali Tower centrom te je uslijedio povratak domovima.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 14. 2. 2018. 20:59

PRVENSTVO ŠSD OSNOVNIH ŠKOLA U SANJKANJU

U ponedjeljak, 5. veljače 2018., na sanjkalištu "Jezero" u Lokvama održano je 3. županijsko školsko prvenstvo u sanjkanju na prirodnim stazama za učenike osnovnih škola. U kategoriji učenica od 1. do 4. razreda 1. mjesto osvojila je učenica naše škole, Hana Vujnović, a kod učenika najuspješniji je bio Marko Božić osvojivši 1. mjesto u svojoj kategoriji te Marino Majetić osvojivši 2. mjesto.

Čestitke svim natjecateljima!

  :: opširnije :: 


objavio: Manuela Valenčić  datum: 13. 2. 2018. 11:31

Maškarani ples u našoj školi

U školi Vrbovsko je 12. veljače  održan ples pod maskama.

Svaki razred se predstavio gledateljima na veseo i duhovit način. Bilo je tu princeza, kauboja,vojnika, spavača, plesačica, klaunova, vještica, Batmana, Supermana i mnogih drugih likova. Svatko od njih je s veseljem sudjelovao u ovom događaju. Plesalo se, pjevalo, recitiralo i zabavljalo u svakom pogledu.

Maškare su se zasladile bombonima, a svaki razred je dobio poklon paket s grickalicama i slatkišima te zahvalnicu za sudjelovanje.

Do sljedeće godine oprostili smo se s ovogodišnjim pokladama s nadam  da će iduće godine biti još veselije i maštovitije.

                                              Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 12. 2. 2018. 21:28

Dječji karneval u Vrbovskom

U Vrbovskom je 4.siječnja održan dječji karneval u Domu kulture koji su organizirale članice DND Vrbovsko.

Na karnevalu je uz igru,pjesmu i ples uživalo pedesetak malih maskica,a među njima su bili i učenici prvog razreda naše škole. Predstavili su se plesom i recitacijom što su svi prisutni pozdravili pljeskom.

Članice DND su mališane počastile grickalicama,sokovima i neizbježnim krafnama.

Nakon dvosatnog druženja uslijedio je povratak kućama naših zadovoljnih mališana i  njihovih roditelja.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 5. 2. 2018. 20:48

JUNIOR SPASILAC

Od 30. siječnja do 2. veljače 2018. u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Vrbovsko i Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije održao se tečaj "Junior spasilac" za učenike 7. i 8. razreda.

Iz naših škola sudjelovali su sljedeći učenici: Neven Marjanović, Luka Delišimunović, Melani Janeš, Samanta Trbović i Stefan Nikšić.

Tečaj se provodio pod pokroviteljstvom Hrvatskog Crvenog križa - Spašavanje života na vodi i ekološka zaštita, a održavao se u Sportskoj dvorani - bazen i OŠ Ivana Gorana Kovačića u Delnicama.

Svi sudionici uspješno su savladali vještine u vodi, izvan vode te osnove pružanja prve pomoći.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 5. 2. 2018. 20:39

LiDraNo 2018.

U petak, 26. siječnja 2018. u našoj je školi održana školska razina natjecanja iz LiDraNa - literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika. Na natjecanju su sudjelovali: PŠ Senjsko s igrokazom Metla i metlenko idu na idu na novogodišnji ples (mentorica Nikolina Kosanović), PŠ Severin na Kupi s igrokazom Ljubav? Obična glupost! (mentorica Helena Jedriško), PŠ Lukovdol s monologom Patuljak Cinculjak (mentorica Đurđica Vignjević) i OŠ Vrbovsko s igrokazom Sretan cvrčak (mentorica Branislava Mrvoš). Nakon završetka komisija je za županijsku razinu LiDraNa predložila učenike OŠ Vrbovsko s igrokazom Sretan cvrčak.

Čestitke svim natjecateljima! 

  :: opširnije :: 


objavio: Manuela Valenčić  datum: 31. 1. 2018. 15:11

Baletna predstava "Orašar"

Učenici razredne nastave su 23. i 24.siječnja posjetili kazalište Zorin dom u Karlovcu.

Pogledali su baletnu predstavu "Orašar" u izvedbi Baletnog studija "Zorin dom". “Orašar” je danas najizvođeniji balet na svijetu te vjerojatno ne postoji nijedna generacija mladih koja nije odrasla uz njega. Prekrasnu glazba Čajkovskoga potpuno je iskoristio veliki koreograf Carskih ruskih kazališta Marius Petipa, koji je kao vrhunski baletni znalac skladatelju davao smjernice za stvaranje glazbenog predloška. Priča o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog orašara kojim se razbijaju orasi te s njime proživi čudesne dogodovštine u izmaštanu svijetu, preuzeta je od E. T. A. Hoffmanna u obradi Dumasa oca.Predstava je oduševila učenika velikim brojem plesača koji su se pojavili na sceni u živopisnim i lijepim kostimima,ljepotom pokreta i plesa te glazbom Petra Iljiča Čajkovskog.
Nakon predstave učenici su još kratko vrijeme proveli u Karlovcu šetajući i upoznavajući ovaj stari,lijepi grad.

Uslijedio je povratak u Vrbovsko,a narednih dana učenici će svoje dojmove pretočiti u slike i riječi.

                                                Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 25. 1. 2018. 19:17

Đuro the Seagull is out!

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Glavaš  datum: 19. 1. 2018. 12:56

UPISI U 1. RAZRED Vijest ima dokument u privitku

R E P U B L I K A H R V A T S K A
URED DRŽAVNE UPRAVE U
PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI
SLUŽBA ZA DRUŠTVENE DJELATNOSTI
KLASA: 602-02/17-02/226
URBROJ: 2170-05-01-17-2
Rijeka, 19. prosinac 2017.

 

UPIS U I. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE NA PODRUČJU

PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE ZA ŠKOLSKU GODINU 2018./2019.

 

Ured državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji, Služba za društvene djelatnosti, obavještava roditelje odnosno staratelje djece rođene od 01. travnja 2011. godine do 31. ožujka 2012. godine da su dužni pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja djeteta radi upisa u prvi razred osnovne škole

POZIVAJU SE RODITELJI DA OD 22. DO 26. SIJEČNJA 2018. GODINE IZVRŠE PRIJAVU DJETETA U OSNOVNU ŠKOLU NAJBLIŽU MJESTU PREBIVALIŠTA/BORAVIŠTA

Roditelj odnosno staratelj djeteta kojem je odobren upis u redoviti program upisuje dijete u osnovnu školu kojoj dijete pripada prema upisnom području, odnosno u osnovnu školu drugog upisnog područja sukladno članku 18. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi („Narodne novine“ broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10 - ispr., 90/11, 05/12, 16/12, 86/12, 94/13, 152/14 i 7/17).
Roditelj odnosno staratelj djeteta može ostvariti mogućnost prijevremenog upisa u prvi razred osnovne škole odnosno privremenog oslobađanja obveze upisa u I. razred osnovne škole sukladno Pravilniku o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava („Narodne novine“ broj 67/14).
Sve informacije možete potražiti u osnovnoj školi prema upisnom području, kod
nadležnog školskog liječnika u zdravstvenoj ustanovi ili na web stranici Ureda državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji www.udu-pgz.hr, pod Obavijesti.

VODITELJICA SLUŽBE
Jasna Turak, dipl. iur. v.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 18. 1. 2018. 13:33

SNJEŽNA VILA

U suradnji školske knjižnice i strip grupe škole iz tiska je izašla slikovnica naše učenice 6. razreda Patricije Čivrag "Snježna vila". Na državnom natječaju Moja prva knjiga 2016. godine u konkurenciji od 781 rada iz cijele Hrvatske osvojila je 3. mjesto. Ponosni smo na našu Patriciju.

  :: opširnije :: 


objavio: Manuela Valenčić  datum: 15. 1. 2018. 14:11

BOŽIĆNA PRIREDBA ŠKOLE VRBOVSKO

U našoj je školi,21.prosinca,održana božićna priredba.

Učenici Dramske i Vokalne skupine,polaznici Katoličkog vjeronauka te Glazbene škole svojim nastupima razveselili su mnogobrojne posjetitelje,učenike i učitelje.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 21. 12. 2017. 14:47

OPASNOSTI OD PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA

Djelatnici PP Vrbovsko,Danijel Hegeduš i Ivica Brozović,su 20.prosinca prezentirali učenicima opasnosti od pirotehničkih sredstava.

Djelatnici PP Vrbovsko ukazali su   svim učenicima naše škole  na sve opasnosti kojima se izlažu uporabom pirotehničkih sredstava. Nizom podataka i fotografija dali su im do znanja da pirotehnička sredstva mogu biti vrlo opasna te o sankcijama koje su propisane za roditelje djece mlađe od 14 godina koja kupuju i koriste pirotehnička sredstva.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 21. 12. 2017. 14:40

OBOJI SVIJET Vijest ima dokument u privitku

Forum za slobodu odgoja je u rujnu ove godine organizirao natječaj pod nazivom „Oboji svijet“ u svrhu promoviranja tolerancije,  nenasilja, mirnog rješavanja sukoba, izgradnje mira, poštivanje različitosti i ljudskih prava, te poticanje kreativnog i inovativnog promišljanja učenika i učenica.

Na tom natječaju je sudjelovala učenica 2. r. naše škole, Lori Kesić, pod mentorstvom učiteljice Jadranke Maravić, s literarnim radom „Prijateljstvo“

U prosincu u Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka bila je postavljena izložba prispjelih učeničkih radova pa je tamo bio izložen i Lorin rad. Pod Opširnije ga možete i pročitati. 

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 20. 12. 2017. 11:02

Učenici naših škola u Rijeci

Učenici predmetne nastave naših škola i dio učitelja su 13.prosinca bili u HNK Ivana pl.Zajca u Rijeci. Organizator ove terenske nastave je bio učitelj Zlatko Baraba. Pogledali su poznatu operu "La Boheme".

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 15. 12. 2017. 17:56

Učenici razredne nastave u božićnom raspoloženju

Učenici  razredne nastave škole Vrbovsko su s učiteljicom Valentinom Vukadinović i svojim razrednicama izrađivali ukrase za božićno drvce.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 15. 12. 2017. 17:48

EduCATe - radni sastanak partnera u Gothenborgu

radni sastanak

Na Sveučilištu u Göteborgu 28. i 29. studenog, održan je radni sastanak voditelja i sudionika Erasmus+ projekta EduCATe. Uz partnere iz Belgije, Francuske, Italije, Španjolske i Švedske sudjelovale su i hrvatske predstavnice : Katarina Kruhonja iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka te učiteljice iz OŠ I.G. Kovačića Vrbovsko - Barbara Turk Čop i Viktoria Samsa.
 

  :: opširnije :: 


objavio: Viktoria Samsa  datum: 15. 12. 2017. 12:08

OBAVIJEST O ODRŽAVANJU NASTAVE

Obavještavamo Vas da sutra, 14. prosinca 2017. godine, planiramo održati nastavu u svim školama.

 

                                                                   Ravnatelj škole: Anton Burić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 13. 12. 2017. 15:01

Obavijest o održavanju nastave

 

Obavještavamo vas da sutra,  13.prosinca 2017. godine,  planiramo održati nastavu u svim školama izuzev PŠ Nikole Tesle u Moravicama, gdje zbog kvara nema električne energije, a prema saznanjima neće je biti niti sutra.

 

 

                                                                   Ravnatelj škole: Anton Burić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Nensi Marijanović  datum: 12. 12. 2017. 15:09

VEČER MATEMATIKE

U četvrtak, 7. prosinca u poslijepodnevnim satima, održana je Večer matematike. Sudjelovali su brojni učenici sa svojim učiteljima i roditeljima. Večer matematike skup je interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Učenici i roditelji su sudjelovanjem u različitim matematičkim igrama otkrivali često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 8. 12. 2017. 22:33

Kazališna predstava Vrtuljak i podjela poklona

U četvrtak, 7. prosinca, učenici od 1. do 4. razreda posjetili su Dom kulture u Vrbovskom gdje se održala kazališna predstava "Vrtuljak". Nakon predstave uslijedila je podjela darova.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 8. 12. 2017. 22:27

ŠKOLE ZA AFRIKU

U okviru projekta Škole za Afriku u PŠ Gomirje održana je likovna radionica izrade ukrasa od slanog tijesta. U projekt su uključeni i roditelji koji će ukrase obojati. prihod od prodaje namijenjen je projektu, a ukrasi će se moći kupiti na priredbi u školi Gomirje. Škole za Afriku zajednička je inicijativa UNICEF-a, Zaklade "Nelson Mandela" i Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava, pokrenuta 2005. u cape Townu. Zahvaljujući projektu, brojne su škole izgrađene, a postojeće obnovljene. Djeci je osiguran pristup čistoj, pitkoj vodi i sanitarnim prostorijama, izgrađena su školska igrališta, a učionice opremljene potrebnim edukacijskim materijalima, školskim klupama i stolicama. Programu se svake godine pridružuju brojni vrtići, osnovne i srednje škole, pa se tako u šklskoj godini 2016./2017. uključilo čak 244 škola i 96 dječjih vrtića iz cijele Hrvatske. 

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 6. 12. 2017. 17:03

Greetings from Moravice

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Glavaš  datum: 27. 11. 2017. 20:28

Posjet školi Gvozd


U petak, 24.11. smo posjetili OŠ Gvozd u Gvozdu. Učenici 5.razreda su sudjelovali u 2 radionice te se družili sa svojim vršnjacima. U pratnji pedagoginje, ravnatelja, defektologinje i učiteljice srpskog jezika i kulture proveli su lijep dan u druženju te kući ponijeli nova prijateljstva. Veselimo se proljeću jer ćemo tada ugostiti drage prijatelje iz Gvozda u našoj školi.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 27. 11. 2017. 18:57

PRIZNANJE ZA ORIGINALNU IDEJU U ŠKOLSKOM VRTU

U petak, 24. studenoga 2017., područna škola Ivana Gorana Kovačića Severin na Kupi primila je vrijedno priznanje za originalnu ideju u školskom vrtu – hranilica za divljač, solište, promatračnica za ptice i ribe. Priznanje je dodijeljeno na tradicionalnoj dodjeli nagrada najljepšim školskim vrtovima u radijskom koncertnom studiju Zvonimir Bajsić Hrvatske radiotelevizije. Ekološko-obrazovni projekt „Najljepši školski vrtovi“ Hrvatska radiotelevizija provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih privatnih donatora. U projektu sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Učitelji naše škole su prepoznali važnost rada s učenicima u području odgoja i obrazovanja za održivi razvoj, te se sa mnogim aktivnostima i projektima trude približiti školski okoliš učenicima i lokalnoj zajednici te na taj način poboljšati kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa. U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila djeca uče voljeti prirodu i prepoznavati ljepotu i vrijednost podneblja u kojem žive

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 24. 11. 2017. 18:58

LINO VIŠEBOJAC U NAŠOJ ŠKOLI

U četvrtak, 23. studenoga 2017. naša je škola bila domaćin sportskog natjecanja Lino višebojac u organizaciji Podravke i Sportskih novosti. Lino višebojac natjecanje je osnovnih škola u kojem se nagrađuje pravi, pozitivan sportski duh s ciljem razvijanja sportskih navika i zdravog načina života.  Školu je zahvatila prava Lino „groznica“ – učenici su izradili transparente, pripremili navijačke rekvizite i spremni i veseli dočekali Lina.

Događaj je započeo himnom Lina višebojca i predstavljanjem gosta, rukometene legende Valtera Matoševića. Susret se održao u sportskoj dvorani, a prije samog početka natjecanja u sportskim disciplinama održan je kratak kulturno-umjetnički program. U programu se nakon prigodnih riječi ravnatelja Antona Burića predstavio školski zbor, plesne skupine, učenici s literarnim radovima nižih razreda, a na kraju programa svoj rad je pročitala Patricija Čivrag,  učenica 6. razreda, prvonagrađena u školskom natječaju u literarnom radu na temu „Svijet po tvom“.

Uslijedilo je natjecanje u grupnim i pojedinačnim disciplinama. Učenici koje su odabrale učiteljice tjelesne i zdravstvene kulture, odmjerili su snage u košarci, rukometu, nogometu, skakanju u vrećama,  skoku u dalj, trčanju štafete i potezanju užeta. Dinamični voditelj dizao je atmosferu u gledalištu, a vesela maskota Lino dodatno je uveseljavala natjecatelje i navijače.

Pobjednici ovog Lina višebojca su Ivona Milić, učenica 5. razreda i Gabriel Rajič, učenik 6. razreda.

Novinarska grupa je nakon završetka natjecanja napravila intervju s Valterom Matoševićem koji je strpljivo odgovarao na postavljena pitanja od kojih izdvajamo:

 Tko Vam je bio najveći sportski uzor?

Dosta njih, alizdvojio bih Michaela Jordana koji se bavio košarkom i obilježio je moje godine sporta.

Koji je Vama najznačajniji uspjeh koji ste postigli?

To je svakako olimpijska medalja iz 1996. u Atlanti koja je ujedno i prva zlatna olimpijska medalja za Hrvatsku.

Kakav je osjećaj za sportaša biti u reprezentaciji i braniti boje svoje zemlje?

To je velika čast, staviti ruku na srce dok svira himna, vrhunac sportaša je biti na natjecanju i slušati himnu svoje države.

Što želite poručiti učenicima naše škole?

Škola svima treba na prvom mjestu, trebate biti dobri i uzorni učenici, slušati učitelje koji vas usmjeravaju u daljnji život. A svakako se uz školske obaveze treba naći vremena za bavljenje sportom. 

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 23. 11. 2017. 11:18

POSJET INFOGAMERU

Učenici 6. razreda iz Vrbovskog, Severina na Kupi i Moravica i 5. razreda iz Vrbovskog posjetili su u utorak, 21. studenoga Infogamer u Zagrebu. Infogamer je jedan od najvećih gaming sajmova i festivala u Europi, a održava se na Zagrebačkom Velesajmu. Najveće, najsadržajnije i najatraktivnije izdanje sajma fokusiralo se na predstavljanje najnovijih igara i hardvera, developera, analognih igara. Posjetitelji sve više prepoznaju značaj gaming kulture te gaming industrije koja kao najveća svjetska industrija zabave rapidno raste. Uživali smo u svim novim tehnologijama koje smo imali prilike vidjeti. 

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 21. 11. 2017. 11:06

PREDAVANJE MARIJANA GUBINE

U utorak, 21. studenoga našu školu posjetio je Marijan Gubina, mirotvorac  i humanitarac rodom iz Vinkovaca koji je kao desetogodišnji dječak proveo 260 dana u zarobljeništvu u selu kraj Vukovara, a o čemu je napisao i knjigu naslovljenu „260 dana“. Svoju tragičnu priču Marijan je podijelio s učenicima 7. i 8. razreda te učiteljima i djelatnicima škole. Marijan je 1991. bio zajedno sa svojom šesteročlanom obitelji zatočen u koncentracijskom logoru, opisivao je sve strahote koje je doživio tijekom svih 260 dana. Predstavio je svu bol, sjećanja i kalvarije koje je proživio. Kroz četiri vrlo emotivna odlomka iz svog autobiografskog romana prenio je univerzalne i aktualne poruke o važnosti iskazivanja ljubavi svojim bližnjima, o potrebitima u našoj blizini. Unatoč svemu što je proživio, Marijan je čovjek koji oprašta, koji ne mrzi i koji poziva na toleranciju te se bori protiv osuđivanja na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. 

Bojana Kovačević, 7. razred

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 21. 11. 2017. 11:01

DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR

Učenici i djelatnici OŠ I. G. Kovačića Vrbovsko obilježili su u petak 17. studenog 2017. Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Nakon uvodnih riječi našeg ravnatelja, učenik 4. razreda David Poljak pročitao je pjesmu „Vukovar“. Učenici su potom poslušali predavanje učiteljice Viktorije Samsa, o životu u Vukovaru pod opsadom, vukovarskoj bolnici te stradanjima brojnih ranjenika, civila i vojnika na Ovčari. Posebno  ih je dojmila životna priča vukovarskog heroja Siniše Glavaševića i poruka Blage Zadre : „Žao mi je svakog čovjeka i njihovog i našeg ali njima nije na čast da idu osvajati tuđu zemlju. Mi branimo svoje domove“ . Minutom šutnje odali smo počast svim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata i u znak sjećanja zapalili svijeću.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 17. 11. 2017. 21:21

POSJET PRVAŠIĆA GRADSKOJ KNJIŽNICI

U  petak 17.studenog 2017.godine su učenici 1.razreda škole Vrbovsko posjetili Gradsku knjižnicu „Ivan Goran Kovačić“.

Knjižničarke su ih toplo dočekale i upoznale s načinom rada knjižnice. Savjetovale su ih kako treba postupati s knjigama,kako ih posuđivati i u kojem vremenskom roku ih trebaju vratiti. Učlanile su učenike koji do sada nisu bili učlanjeni i pozvale ih da budu njihovi redovni posjetitelji. Učenici su sa zanimanjem razgledavali police s knjigama za djecu i odabrali one koje su im se najviše svidjele. Knjižničarka je evidentirala posudbe i učenici su sa zadovoljstvom uzeli odabrane knjige svojim kućama.

Ovim posjetom obilježen je Mjesec knjige s nadom da će knjižnica dobiti nove i redovite čitatelje.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 17. 11. 2017. 21:16

TERENSKA NASTAVA UČENIKA 8. RAZREDA U ZAGREB

U utorak, 7. studenoga učenici 8. razreda iz Vrbovskog, Severina na Kupi i Moravica krenuli su na terensku nastavu u Zagreb. Krenuli smo s velikim veseljem u Zagreb. U autobusu nije bilo mira, pjevali smo, zezali smo se i svi smo se smijali. Cilj u Zagrebu nam je bio posjetiti tvornicu Kraša. Svi smo bili uzbuđeni kada smo došli pred tvornicu. U tvornici nas je dočekala jedna jako ljubazna žena. S njom smo krenuli u jednu prostoriju gdje nam je govorila o povijesti Kraša, bilo nam je jako zanimljivo.Poslije je došla jedna žena koja nam je dala da probamo 100%-tni kakaovac. Ne prija baš nepcu i jeziku i vrlo je gorak. Ta žena nam je pokazivala kako se zapravo treba kušati čokolada, i tom prilikom svi smo dobili jednu čokoladicu Životinjskog carstva. Naravno,  neki nisu uspjeli odoljeti toj čokoladici i odmah su je pojeli. Poveli su nas u drugu prostoriju gdje smo probavali nove gumene bombone i morali smo popunit anketu koji nam je bolji. Poslije toga smo išli vidjeti kako se sve te čokolade proizvode, morali smo nositi zaštitne kape da nam kosa ne bi kojim slučajem upala u čokoladu. Objašnjavali su nam što se sve tamo radi. Kada smo sve to vidjeli, uputili smo se prema jednoj prostoriji i lijepo se pozdravili s našim domaćinima. Oni su nam darovali su poklončiće s proizvodima Kraša. Poslije obilaska tvornice Kraš uputili smo se na Maksimir u Zoološki vrt. Tamo smo gledali svakakve životinje. Poslije nam je jedna žena prezentirala razne zanilmljivosti o životinjama. Milovali smo Mliječnu zmiju i  to nam je bio veliki doživljaj i izazov. Bilo nam je jako zabavno. Imali smo i slobodnog vremena kojeg smo proveli u Areni Zagreb.
 
Ema Vujnović i Korina Mareković
8.razred
  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 16. 11. 2017. 16:38

VELIKI USPJEH NA FOTOOKU U SV. NEDELJI

Učenici, članovi Foto sekcije naše Učeničke zadruge su u rujnu sudjelovali na fotografskoj manifestaciji Fotooko u Sv.Nedelji u organizaciji Fotokluba Klik. U dijelu natjecanju pod nazivom Fotookeco, namijenjenom za mlade do 14 godina, osvojili su nagrade za svoje uspješne fotografije. Osvojili su 1.i 3. te dva 2.mjesta. Sve fotografije se mogu vidjeti na izložbi na Autobusnom kolodvoru u Samoboru. Čestitamo im!

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 16. 11. 2017. 16:33

RUKSAK PUN KULTURE

U ponedjeljak 13. studenog 2017. u PŠ Gomirje održana je likovna radionica „Svijet u mojim bojama“ iz programa Ministarstva kulture Ruksak pun kulture. Voditeljice radionice su članice Udruge za promicanje aktivnog građanstva Echo. U kratkom uvodnom predavanju učenicima su predstavile rad likovnog umjetnika Dimitrija Bašičevića Mangelosa koji je najpoznatiji po svojim konceptualnim djelima – Globusima. Nakon uvodnog predavanja i razgovora, učenici su se sami okušali u kreiranju svojih globusa i na njih su upisivali poruke svojim vršnjacima iz nekih dalekih zemalja. Radionici su prisustvovali i učenici PŠ Senjsko te članovi mlađe likovne grupe iz Vrbovskog dok će učenici PŠ Jablan koji zbog snijega nisu mogli doći, svoje globuse izraditi u školskoj knjižnici.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 14. 11. 2017. 21:22

EVALUACIJA NAŠE ŠKOLE

U okviru međunarodnog projekta Learning Communities for Peace u koji je naša škola uključena, posjetila nas je dr. Sara Clarke-Habibi, profesorica s engleskog Sveučilišta Cambridge. Sa Sarom je u posjet stigla i Nikolina Svalina iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka. Gošće su boravile kod nas pet dana obišavši uz matičnu i sve područne škole. Razlog njihovog posjeta jest početna evaluacija škole, što je jedna od aktivnosti u okviru projketa. Cilj projekta Learnig Communities for Peace je kroz odgojno-obrazovni rad u školskim ustanovama podučiti zajednicu poštovanju nacionalnih, vjerskih i rasnih razlika. Također je cilj vidjeti mogu li škole same osmisliti strategije putem kojih mogu nenasilno rješavati sukobe unutar škole, ali i izvan nje.  Budući da je naša škola poznata po suradnji ljudi različitih nacionalnosti i vjera, upravo je zato odabrana kao partner u projektu. Dr. Clarke-Habibi  je kroz radionice Visual Voices pronalazila ono što nas povezuje i ono što nas razdvaja, sudjelovali su svi djelatnici škole te dio učenika. Prije dolaska evaluatorice, među svim učenicima i učiteljima škole provedena je anketa o odnosima između učenika te između učitelja i učenika. Anketu su proveli i roditelji onih učenika koji su sudjelovali u radionicama. Obišavši sve naše škole, gošće su dobile izravan uvid u prostornu raspršenost i materijalne uvjete rada. Dojmovi ugledne stručnjakinje za evaluaciju su vrlo pozitivni, što je dokaz da naša škola radi kvalitetno te pridonosi širenju ideja za mirotvorstvo. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 13. 11. 2017. 17:03

NAGRADA ZA LORI

Ove je godine OŠ Rudolfa Strohala Lokve obilježila 160 godina školstva. Tom prigodom bio je raspisan natječaj za mlade literarne i likovne stvaratelje s temom "Moj zavičaj". Na natječaj je pristiglo mnoštvo radova učenika goranskih škola. Iz naše je škole nagrađen likovni rad učenice 2. razreda, Lori Kesić, pod mentorstvom učiteljice Jadranke Maravić. Nagrada je učenici uručena u četvrtak, 9. studenoga 2017. u Domu kulture u Lokvama. Čestitke Lori i njenoj mentorici!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 13. 11. 2017. 15:58

TERENSKA NASTAVA U SLOVENIJI

U petak, 10. studenoga 2017. posjetili smo OŠ Pivka u Sloveniji u okviru čitateljskog projekta Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja. Mi smo čitali priču "maca papučarica" Ele Peroci na temelju koje smo pripremili igrokaz za slovenske prijatelje. Igrokaz je prilagođen suvremenom dobu i nazvan "Maca mobitelarica". Slovenski učenici su nas razveselili izvedbama na heligonkama i gitari. Nakon umjetničkog, uslijedio je radni dio posjeta, te smo kroz radionice upoznali naše slovenske kolege s metodom "Visual Voices" i s "Kutkom za mirenje" dok su učenici u to vrijeme pekli muffine u učionici domaćinstva. Boravak u Sloveniji smo zaključili obilaskom Postojnske jame. 

Petra Miličević i Simona Stojanović, 5. razred

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 10. 11. 2017. 10:49

KNJIŽEVNI SUSRET S JADRANKOM BITENCOM

U ponedjeljak, 30. listopada 2017. u našoj je školi povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige gostovao književnik Jadranko Bitenc. Susret je organizirala knjižničarka Viktoria Samsa u suradnji s izdavačkom kućom Alfa, a bio je organiziran za sve učenike od 4.do 8. razreda.  Jadranko Bitenc poznati je autor dječjih romana Lana, godina mačkeTwist na bazenuPyjama blues s kojima se i predstavio učenicima naše škole. Njegovi romani Lana, godina mačke i Twist na bazenu nalaze se na popisu izborne lektire za pete, odnosno šeste razrede osnovnih škola. Učenici su imali priliku bolje upoznati književnika, postaviti mu pitanja, te kupiti njegove knjige. Nakon knjiženog susreta učenice iz novinarske grupe napravile su kratak intervju s književnikom u školskoj knjižnici.

                                                                         Novinarska grupa

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 30. 10. 2017. 20:13

DANI KRUHA I ZAHVALNOST ZA PLODOVE ZEMLJE

Učenici 1.i 4.razreda škole Vrbovsko obilježili su Dane kruha i zahvalnost za plodove zemlje 26.listopada zajedničkim blagovanjem.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je bila “Kultura ponašanja za stolom“. Učenici 4.razreda su poučili prisutne prvašiće kako se servira stol i kako se pristojno ponaša za stolom. Prezentirali su kako se hrana poslužuje u restoranu te kako se pristupa gostima. Nakon toga su zajednički objedovali ukusno pečenje,krumpir i salatu koje su im pripremile naše kuharice. Pažnja je posvećena i pravilnom rukovanju priborom za jelo. Kao i svaki pravi ručak , pa tako i ovaj,završen je čokoladnim kolačićem koji je učenicima bio vrlo ukusan.

Pospremanjem stolova završio je ovaj zabavni i poučni sat naših učenika te su bili spremni za nastavak radnog dana.

                                            Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 26. 10. 2017. 22:06

BORNINA LITERARNA NAGRADA

Na zagrebačkom  Glavnom kolodvoru,u petak 13. listopada 2017.godine,su  uručene nagrade i priznanja učenicima osnovnih škola za najbolje radove te simbolične nagrade svim učenicima sudionicima natječaja na temu „Sigurno na željezničko-cestovnom prijelazu“koji je raspisao Fakultet prometnih znanosti i HŽ Infrastruktura d.o.o

 Borna Mamula,sada učenik 5.razreda,prošle školske godine napisao je sastav „Želimo rampu“. Njegov je rad dobio 1.nagradu u kategoriji četvrtih razreda pod mentorstvom učiteljice Radmile Hodinj u PŠ Jablan.

Nagradni natječaj realiziran je u sklopu projekta Implementacija mjera za povećanje sigurnosti najranjivijih sudionika u prometu na željezničko-cestovnim prijelazima, a u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine koji Fakultet prometnih znanosti i HŽ Infrastruktura d.o.o. provode već drugu godinu.

                                                                         Radmila Hodinj,učiteljica

                                                                         

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 25. 10. 2017. 18:54

BUNDEVIJADA

U Vrbovskom je, 21.i 22.listopada,upriličena 13. Bundevijada.

Kao i svake godine bilo je tu mnogo različitih iznenađenja pored svih onih već tradicionalnih.

Izlagača je bilo iz svih krajeva koji su prezentirali svoje proizvode. Svaki je štand bio pravo umjetničko djelo pa je bilo teško odlučiti što prije pogledati. U kulturno-umjetničkom programu nastupile su mnoge folkolorne skupine kako iz našeg zavičaja tako i iz drugih krajeva naše domovine.

Učenici naše škole su se predstavili na mnoge načine. Zadruga „Kamačnik“je na svojem prodajnom mjestu nudila različite ručno izrađene proizvode koji su privlačili posjetitelje. Poljoprivredna sekcija prodavala je češnjak uzgojen u Severinu na Kupi te jabučni ocat proizveden u severinskoj školi.Izložbeni prostor Mladih čuvara baštine vratio nas je u prošlost školstva. Dramske skupine škola Vrbovsko,Veliki Jadrč,Jablan i Senjsko su upotpunili kulturno-umjetnički dio programa kao i Vokalna skupina škole Vrbovsko. Zadruga „Kamačnik“osvojila je 2.mjesto za Najslano jelo.

„Bundevijada“je važno događanje u našem mjestu jer  na taj način upoznajemo nove ljude,učimo o novim kulturama,otkrivamo nove proizvode i stječemo saznanja o bogatstvu naše baštine.

                                                Novinarska grupa „Bongo“

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 25. 10. 2017. 18:11

TERENSKA NASTAVA U ZAGREB

U četvrtak,19.listopada, učenici trećih i četvrtih razreda bili su na terenskoj nastavi u Zagrebu.

Krenuli su iz Vrbovskog u 8,00 sati. Najprije su posjetili Zoološki vrt  gdje su vidjeli različite životinje. Nakon obilaska su bili u edukativnoj učionici pod nazivom Čarobni ZOO.

Poslije su posjetili Tehnički muzej. Tamo su vidjeli kako je davno prije izgledala vatrogasna oprema i još mnogo toga. Prošetali su rudnikom te završili posjet obilaskom planetarija. Nakon obilaska Gornjeg grada  uslijedio je povratak kući.

U Vrbovsko su se vratili oko 20,00 sati.

                                                      Armando Salkanović,3.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 24. 10. 2017. 21:06

TERENSKA NASTAVA NAJMLAĐIH UČENIKA U KARLOVAC

Učenici 1.i 2.razreda škole Vrbovsko i PŠ Gomirje,Jablan i Lukovdol bili su 24.listopada na terenskoj nastavi u Karlovcu.

Učenici su u Kazalištu „Zorin dom“ pogledali lutkarsko-igranu predstavu „Male priče o nestašnoj Sonji“. Nekim učenicima je to bio prvi odlazak u kazalište pa je uzbuđenje bilo još i veće. Predstava je nastala prema motivima ruske priče Andreja Usačeva „Pametni psić Sonja“. Sjajna ekipa Kazališta „Zorin dom“priču je postavila na pozornicu i već duže vrijeme uveseljava i poučava djecu o važnosti kućnih ljubimaca u našim životima.

Nakon kratke šetnje Karlovcem uslijedio je povratak u Vrbovsko kamo smo se vratili u 12,30 sati.

                                            Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 24. 10. 2017. 19:51

DAN JABUKA U 2. RAZREDU

Naš razred je obilježio Dan jabuke i Dan zahvalnosti za plodove zemlje zajedničkim objedovanjem jabuka i jela od jabuka : kompota , kolača i soka. Dok smo uživali u jelu ponovili smo pravila pristojnog ponašanja za stolom . Prikupili smo recepte jela od jabuka i međusobno ih razmijenili . Izradili smo i ilustrirali knjižicu recepata koju ćemo pokloniti mami . Uživali smo u zajedničkom druženju !
                            Učenici 2. r.
  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 24. 10. 2017. 15:58

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Školske knjižnice OŠ Ivana Gorana Kovačića pridružile su se obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige. U nastavku je program događanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Viktoria Samsa  datum: 20. 10. 2017. 11:21

''MILIJUN DJECE MOLI ZAJEDNO'' u Vrbovskom

Učenici OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko sudjelovali su 18. 10. 2017.  u međunarodnoj molitvenoj inicijativi ''Milijun djece moli zajedno'' za mir i jedinstvo u svijetu.

Predstavnici svih osam razreda okupili su se u večernjim satima u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka i molili zajedno sa župnom zajednicom krunicu te nakon toga sudjelovali na Svetoj Misi. Osnovna nakana molitve je bila mir i jedinstvo u svijetu, s posebnim naglaskom na one dijelove svijeta gdje vlada rat i nesigurnost. U prigodnoj propovijedi povodom blagdana sv. Luke evanđelista župnik p. Ivan Androić se osvrnuo i na ovu inicijativu pohvalivši otvorenost djece i pozvavši ih da i češće mole na istu nakanu. Poslije Svete Mise učenici su ispred raspela u dvorištu župne crkve zapalili svjećice u obliku riječi MIR.

Osim što je 17 predstavnika svih razreda osnovne škole sudjelovalo na molitvi krunice i Svetoj Misi, pod satovima vjeronauka u školi obrađena je ova tema, osobito u 6. i 2. razredu u sklopu nastavnih jedinica o slobodi i odgovornosti (6. razred) i različitosti (2. razred). Šestaši i drugaši su uredili i pano sa riječima ''mir'' i ''jedinstvo'' na različitim  svjetskim jezicima. Učenici su općenito radosno prihvatili temu a posebno su se inicijativi odazvali najmlađi- 1. razred!

 

Šimun Dujmović

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 20. 10. 2017. 10:10

Seminar o globalnom obrazovanju Jedi lokalno, misli globalno!

Dana 13. listopada 2017. godine u Opatiji smo imali priliku sudjelovati na prvom nacionalniom seminaru o globalnom obrazovanju namijenjen odgojno-obrazovnim djelatnicima pod nazivom "Jedi lokalno, misli globalno!"

  :: opširnije :: 


objavio: Nusreta Fazlić  datum: 15. 10. 2017. 11:29

OBILJEŽAVANJE DANA EUROPSKE BAŠTINE

Povodom obilježavanja Međunarodnog i  Europskog dana kulturne baštine 23. rujna, Mladi čuvari baštine su sa svojom voditeljicom Jadrankom Maravić napravili izložbu ručnih radova. U okviru tog obilježavanja učiteljica Vesna Kratofil  pozvala je u našu školu gospodina Zvonka Tkalčevića koji nas je posjetio u utorak 10. listopada 2017. Gospodin Tkalčević podučio nas je starom zanatu pletenja košara. Tako smo saznali da se košare izrađuju od lijeske koju je najbolje brati u srpnju, a njezine grane se najprije moraju zarezati, potom ih je potrebno savijati i skidati koru. Tada se tom korom veže  košara. Neki učenici su se i okušali u pletenju. Bilo nam je jako zabavno, a pritom smo i naučili nešto novo.

Mateo Obajdin i Sebastian Obajdin, 5. razred

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 14. 10. 2017. 22:18

ZADRUGARI IZ ZAGREBA U NAŠOJ ŠKOLI

U četvrtak 28. rujna 2017. u našu školu stigli su članovi učeničke zadruge iz Zagrebačke županije. Svaka od zadruga koje su nas posjetile donijela nam je neki poklončić, a vrlo nas se dojmio ekološki sok od jabuke iz školskog voćnjaka. Nakon prezentacije o fotografiranju koju je održala naša voditeljica učeničke zadruge "Kamačnik", učiteljica Valentina Vukadinović, išli smo svi zajedno u obilazak kanjona Kamačnik. Tamo smo se prošetali poučnom stazom i pokazali našim gostima sve prirodne ljepote koje nudi kanjon. Nakon obilaska i šetnje gosti iz Zagreba ostali su na ručku u restoranu "Kamačnik", a mi smo se vratili u školu. Gosti su boravili u Gorskom kotaru sve do nedjelje, 1. listopada, nakon čega su se vratili u Zagreb. Bilo je ovo jedno vrlo zabavno i poučno druženje. 

Simona Stojanović i Petra Miličević, 5. razred

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 14. 10. 2017. 22:08

POSJET POLICIJE NAŠOJ ŠKOLI

25. rujna 2017. našu školu povodom Dana otvorenih vrata posjetili su djelatnici Policijske postaje Vrbovsko.Dovezli su se službenim automobilima te motociklima. Pokazali su nam oružje, lisice i palicu. Imali smo priliku probati sjesti na policijski motocikl te u policijski automobil i kombi vozilo. Bili smo vrlo uzbuđeni kad smo u kombi vozilu sjedili na prednjem sjedalu gdje se inače voze policijski djelatnici. Isto tako, probali smo sjediti i u stražnjem dijelu kombija gdje se inače voze zatvorenici. Isprobali smo i pričati na mikrofon što nas se vrlo dojmilo budući da se sve moglo čuti van kombi vozila. Iako kratko, bilo je to jedno zanimljivo iskustvo. 

Dorotea Majetić, 6.razred

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 14. 10. 2017. 21:49

SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA U ZADRU

U Zadru se 4. i 5. listopada 2017. godine održala 29. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Smotra učeničkog zadrugarstva je manifestacija koja predstavlja pravi festival stvaralaštva, kreativnosti, inovativnosti i poduzetništva djece i mladih. Na 29. smotri  sudjelovalo je te svoje proizvode i svoj rad prezentiralo 70 najboljih učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske, koje su pravo za sudjelovanje na Državnoj smotri stekle temeljem uspjeha na županijskim smotrama i jedna učenička zadruga iz inozemstva. Također su svoje zasebne izložbene prostore imale i 20 županija, na kojima je svaka od 506 učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske, imala mogućnost izložiti svoj najprizvod. Istraživačke radove izvedene u programu učeničke zadruge prezentiralo je 10 učeničkih zadruga. Na Smotri se održalo i 10 pokaznih radionica za sudionike i posjetitelje Smotre.

I naša škola sudjelovala je na Smotri. Predstavila se sekcija vezilja pahuljica s menotoricom Milenom Vidas. Učenice Morana Konjević i Mirjam Golik vrlo su oduševljene Smotrom i svakako bi htjele ponoviti to iskustvo. 

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 10. 10. 2017. 16:14

JOŠ JEDNO VRIJEDNO PRIZNANJE NAŠOJ ŠKOLI

U Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci je 5.listopada 2017.godine našoj školi dodijeljeno priznanje za najuspješniju odgojno-obrazovnu ustanovu Primorsko-goranske županije za 2017.godinu.

Svečani program započeo je himnom Primorsko-goranske županije u izvedbi gudačkog kvarteta Glazbene škole „Ivan Matetić Ronjgov“.  Prisutne je pozdravio dožupan Petar Mamula uz nezaobilazne čestitke povodom Svjetskog dana učitelja kao i svim nagrađenim pojedincima i ustanovama.

 Baletnom točkom "Transformacija"predstavila se nagrađivana učenica Ida Stipaničić, a nakon toga je uslijedila još jedna glazbena izvedba na saksofonu polaznice Glazbene škole „Ivan Matetić Ronjgov“.

 U pročitanom obrazloženju, između ostalog, stoji da je povjerenstvo za dodjelu nagrada  na sjednici, održanoj 20.rujna,jednoglasnom odlukom odabralo našu školu  kao najuspješniju osnovnoškolsku odgojno-obrazovnu ustanovu. Prijavljeno je bilo 26 ustanova.Dječjem vrtiću „Zlatna ribica“ i Učeničkom domu „Podmurvica“ dodijeljena su priznanja u kategorijama dječjih vrtića i srednjih škola. Dodijeljeno je i 6 pojedinačnih priznanja. Riječi zahvale je u ime nagrađenih uputila Ina Randić Đorđević,prof.hrvatskog jezika .

Program je završen zajedničkim fotografiranjem nagrađenih, a nakon toga je upriličen domjenak za sve prisutne.

Ova nagrada je priznanje svim djelatnicima i učenicima škole za dosadašnji rad te poticaj za nove izazove koji ih očekuju.

                                                             Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 5. 10. 2017. 18:39

EUROPSKI DAN JEZIKA

26. rujna u našoj školi obilježili smo Europski dan jezika. Na taj se dan slavi jezična raznolikost kontinenta s više od 200 europskih jezika, 24 službena jezika EU-a, oko 60 regionalnih/manjinskih jezika i još mnogo drugih jezika koje govore ljudi iz drugih dijelova svijeta. Obilježavanje Europskog dana jezika prilika je za: jačanje svijesti o raznolikosti jezika u Europi, promicanje kulturne i jezične raznolikosti te poticanje ljudi svih dobi na učenje jezika – poznavanjem više od jednog jezika olakšava se povezivanje s drugima. Europski dan jezika uveli su Europska komisija i Vijeće Europe koje predstavlja 800 milijuna Europljana iz 47 zemalja. U događanjima sudjeluju mnogi jezični i kulturni instituti, udruge, sveučilišta i osobito škole. Dan jezika uveden je 2001., u Europskoj godini jezika, i otada se obilježava svake godine.

Učenice 5., 7. i 8. razreda izradile su plakat s temom Europskog dana jezika zajedno s učiteljicama engleskog jezika Biljanom Ivošević i učiteljicom hrvatskog jezika Manuelom Valenčić. Plakat je prezentiran svim učenicima i učiteljima u holu škole.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 26. 9. 2017. 19:11

OBILJEŽEN HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN

Učenici razredne nastave su sa svojim učiteljicama obilježili Hrvatski olimpijski dan 18.rujna 2107.godine.

Pješačenjem do Hambarišta obilježen je Hrvatski olimpijski dan u školi Vrbovsko. Učenici su u dobrom raspoloženju i s mnogo poleta prepješačili dogovorenu rutu.Nakon pješačenja učenici su u slast pojeli svoje marende i vratili se u učionice svojim školskim obvezama.

Ove je godine obilježena 25.godišnjica Hrvatskog olimpijskog dana. 

                                                     Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 19. 9. 2017. 18:46

Kazališna predstava

U petak, 8.rujna 2017.godine,Grad Vrbovsko je predstavom “Pazi, mazi,voli“ zaželio sretan početak nove školske godine svim učenicima razredne nastave kao i vrtićancima.

Prije samog početka predstave Gradonačelnik Vrbovskog,gospodin Dražen Mufić, je prvašićima podijelio slikovnice „Hrvatska za djecu“. Slikovnica na zanimljiv način poučava djecu o domovini Hrvatskoj. Nakon toga su učenici pogledali predstavu koja je govorila o odgovornosti djece prema kućnim ljubimcima.

                                                                                             Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 9. 9. 2017. 13:02

SIGURNO NA PUTU DO ŠKOLE

Djelatnica CK Vrbovsko, gospođa Alenka Mahnik i djelatnik PP Vrbovsko gospodin Ivica Brozović,  posjetili su učenike 1.razreda.

Zaželjeli su im sretan polazak u školu i podijelili slikovnice „Na putu do škole“ i reflektirajuće kabanice. Slikovnica, na djeci prihvatljiv način, govori o sigurnom putu do škole i mogućim opasnostima koje tu vrebaju. Kako bi na vrijeme bili uočeni na cesti, dobro će im doći nove kabanice koje učenici trebaju nositi, naročito za maglovitih,kišnih i tmurnih dana.

                                                                   Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 8. 9. 2017. 12:58

Počela je nova školska godina

 

4.rujna počela je nova školska godina.

 

 Učenike je pozdravio ravnatelj škole i poželio im uspješnu školsku godinu u našoj velikoj školskoj obitelji. Posebno je pozdravio naše najmlađe učenike,prvašiće,koji će po prvi put sjesti u školske klupe te učenike 5.razreda koji su došli iz naših Područnih škola Gomirje i Jablan.

Učiteljica Vesna Trope je prozvala prvašiće i predstavila ih ostalim učenicima. Ove školske godine je ukupno upisano 27 prvašića , a od toga 15 u školu Vrbovsko.

Za prvašiće je Dramska skupina s učiteljicom Branislavom Mrvoš pripremila kratki program te su ih na taj način i oni pozdravili i poželjeli im dobrodošlicu. Najmlađi su bili vrlo uzbuđeni kao i njihovi roditelji.

Želimo im svima uspjeh i sreću,mnogo novih prijateljstava kao i usvojenih novih vještina i spoznaja.

                                                                       Novinarska grupa

 

 

 

 

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 5. 9. 2017. 12:54

MIROTVORNA ŠKOLA-OSIJEK

Mirotvorne škole-Osijek

Dana 1.9.2017. bile smo u Osijeku.

Išle smo s učiteljicama i pedagoginjom škole. U Osijeku je bilo nekoliko srednjih i osnovnih škola iz cijele Hrvatske.Put je bio dug,ali se isplatilo jer je bilo vrlo zanimljivo. Sudjelovale smo na raznim radionicama na kojima smo čule zanimljiva iskustva vezana uz rješavanja problema i sukoba.Također smo čule puno priča od ljudi koje je nešto potaknulo u životu  da počnu razmišljati na neki novi način i da pristupe rješavanju situacija na bolji način.Radile smo plakate o tome kako je mirotvorstvo utjecalo na razne škole.Naša škola je osvojila nagradu za mirotvornu školu.Također nas je razveselio obilazak Tvrđe.Poslije smo imali ručak u restoranu ,,Kod Ruže''.Poslije ručka smo odradili jednu radionicu na kojoj smo radili plakate na kojima smo pisali šta je dobro u našoj školi a šta nije te šta bi promijenili. Na povratku kući otišli smo u Đakovo.Obišli smo Đakovačku katedralu i otišli u slastičarnicu na sladoled i kolače.

Bilo nam je jako zabavno,lijepo i poučno. Dobro smo se provele i nadamo se da će biti još ovakvih poučnih radionica!

 

                                  Korina Mareković i Ema Vujnović,8.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 4. 9. 2017. 21:46

Predstavljamo vam školski časopis Vijest ima dokument u privitku

Školski časopis "Mostovi dobra" 5 ugledao je svjetlo dana u prilogu!!!

  :: opširnije :: 


objavio: Barbara Turk Čop  datum: 1. 9. 2017. 11:01

Erasmus+ projekt: EduCATe - nenasilno rješavanje sukoba za učitelje

Što je zapravo EduCATe? Naime, riječ je o trogodišnjem projektu financiranom od strane Europske komisije čiji je glavni cilj promocija kulture mira i nenasilja kroz treninge za učitelje. Projekt okuplja ukupno šest partnera: Sveučilište u Gotenburgu (Švedska), Autonomno sveučilište u Barceloni (Španjolska), Fondaciju Evens iz Antwerpena (Belgija), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka (Hrvatska), Psihološko-pedagoški centar za mir iz Piacenze (Italija) te Koordinaciju za obrazovanje, mir i nenasilje iz Pariza (Francuska). Teže kreirati program za edukaciju učitelja vezano uz nenasilno rješavanje sukoba kao i oformiti mrežu sudionika toga istog programa.

 

 

Nakon susreta u Varšavi (Poljska), kojeg je organizirala Fondacija Evans, šest partnera je odlučilo oformiti  međudržavne ekipe s ciljem pojačavanja intenziteta njihove suradnje, a vezano uz konstruktivno i nenasilno rješavnje sukoba. Tako je rođen projekt EduCATe za koji su odobrena financijska sredstva u srpnju 2015.

 

U sklopu gore spomenutoga projekta organizirana je edukacija za učitelje iz pet zemalja-partnera: Francuske, Švedske, Italije, Španjolske i Hrvatske koja je održana od 10. srpnja do 16. srpnja 2017. u malome slikovitom mjestu Saint Antoine u Francuskoj. Ukupno 25 sudionika sudjelovalo je u intenzivnom treningu prožetom radionicama, predavanjima, vježbama, glumom i diskusijama sedam dana. Odsjeli su u L'Arche de Saint Antoine, povijesnome mjestu kada je riječ o nenasilju, a  koje je davne 1948. osnovao Lanza del Vasto, aktivist u borbi protiv nasilja te sljedbenik Mahatme Gandhija. Dok su u sklopu treninga učili o nenasilnom rješavanju sukoba, u slobodno su vrijeme mogli vidjeti kako izgleda život u zajednici te čime svaki član doprinosi životu te iste zajednice.

 

 

Svaki je dan bio povećen određenoj temi koja je prorađena kroz četiri radionice/predavanja u kojima su sudionici aktivno sudjelovali. Radionice su držali iskusni treneri iz zemalja-sudionica koji su na zanimljiv način pokušali približiti ozbiljne teme te pružiti čim više materijala za daljnje promišljanje. Annaline Sander i Tone Försund iz Švedske, Cécile Berbeito iz Španjolske, Elena Passerini iz Italije te Lidija Obad i Katarina Kruhonja iz Hrvatske održali su izvrsne radionice i vježbe na teme značenja sukoba za svakoga pojedinca, sukoba unutar razreda, što moć znači za svakoga od nas te kako se ista ispoljava unutar razrednoga odijeljenja, sukoba u društvu odnosno zajednici nakon čega je uslijedila evaluacija samoga treninga od strane sudionika.

 

Francusku ekipu su činili Catherine Steine, Géraldine Lamarche, Olivia Hilaire i Daniela Vieru dok su  španjolsku predstavljali Berta Maristany, Mica Garau Lopez, Begoña Tebernero Redondo i Maria Rigol. Talijanske su snage činili Maria Concetta Voro, Simona Pavesi, Elisa Sarchi i Giovanna Polidori dok su švedsku ekipu predstavljali Anneli Merinen, Alicia Andersson i Joakim Itkes. Hrvatsku su predstavljale tri učiteljice OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, škole kojoj je 2016. dodijeljena Mirovna nagrada ,,Krunoslav Sukić'' za Mirotvornu školu: Davorka Nekić, Viktoria Samsa i Barbara Turk Čop. Učiteljice su imale priliku upoznati kolege iz ostalih zemalja kao i predstaviti svoju školu te mnogobrojne projekte koje radimo, a koji su nam i priskrbili Nagradu koju nam je dodijelio Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, kojega smo ondje također predstavljali. Osim što je bio i sudionik, Christian Renoux je ujedno i idejni začetnik i provoditelj projekta EduCATe koji je učinio sve da se u njegovoj domovini, kao i tijekom svih sedam dana treninga, osjećamo kao kod kuće.

 

 

 

Osim edukacijskoga dijela, sudionici su mogli uživati i u večeri plesa organiziranoj unutar zajednice kao i dvostrukoj proslavi Dana Bastille – onoj unutar same zajednice kao i onoj seoskoj. Sedam je dana proletjelo za čas, ali donijeli su mnogo novih znanja, promišljanja, diskusija, smijeha i međusobnog povezivanja. Dvadeset i pet potpunih stranaca s početka priče su postali prijatelji na kraju sedmodnevnog druženja te su i danas u kontaktu te se nadaju da će tako i ostati.

 

I da završim prigodnim riječima, citirat ću velikoga zagovaratelja nenasilja Mahatmu Gandhija:

 

 

,,Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.''

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Glavaš  datum: 16. 8. 2017. 16:44
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaKalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


  

        

Blog učiteljice Nusrete Murtič


Oglasna ploča
Eine friedliche Zeit und...
22.12.2017. 14:06
Eine friedliche Zeit und...
Frohe Weihnachten und viele kleine Glückssterne für das Neue Jahr!

10.12.2017. 12:26
Außerschulischer Lernort-Wien
Wie es uns in Wien war, könnt ihr unter diesem Link sehen! https://deutschistsupercool.blogspot.si/

29.10.2017. 16:03
European Quality Label-EQL
Ich gratuliere meinen Schülern für das European Quality Label, das wir für das eTwinning Projekt "Im Spiegel der Sprachen" erworben haben. Die Schüler haben fleißig am Projekt gearbeitet und ich bin ganz stolz auf unser Label. Ich bedanke mich ganz herzlich bei den Projektpartnern. 

04.10.2017. 11:36
Europäischer Tag der Sprachen
A m Dienstag , den 26. September 2017 haben alle Schülerinnen und Schüler gemeinsam mit den Lehrerinnen den Europäischen Tag der Sprachen gefeiert.Ziel des jährlichen Aktionstag ist es, zur Wertschätzung aller Sprachen und Kulturen beizutragen, den Menschen die Vorteile von Sprachkenntnissen bewusst zu machen, die individuelle Mehrsprachigkeit zu födren und die Menschen in Europa zum lebensbeglitenden Lernen von Sprachen zu motivieren.  

29.08.2017. 10:59
Zum Schulstart alles Gute
WIR WÜNSCHEN ALLEN SCHÜLERN EINEN GUTEN START INS NEUE SCHULJAHR!    Dragi učenici! Bliži se povratak u školske klupe. Nadam se da ste  uživali i zabavili! Pred vama je vrijeme  stjecanja novih znanja i vještina, ali i vrijeme druženja, novih prijateljstava . Budite veseli,znatiželjni i puni pitanja!!

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju