preskoči na sadržaj
 

Mjesec hrvatske knjige 2017.

Posjet OŠ Pivka u sklopu projekta Čitanje ne poznaje granice

I ove jeseni smo posjetili osnovnu školu Pivka s kojom surađujemo u projektu školskih knjižnica "Čitanje ne poznaje granice"/ "Branje ne pozna meja".
Naši učenici su čitali priču "Maca Papučarica", Ele Peroci, na temelju koje su pripremili igrokaz za slovenske prijatelje. Igrokaz je prilagodila suvremenom dobu učiteljica Branislava Mrvoš  i nazvala ga je  "Maca mobitelarica".

učenici 4. i 5. razreda izvode igrokaz "Maca mobitelarica"

Slovenski učenici su nas razveselili izvedbama na heligonkama i gitari. Nakon umjetničkog uslijedio je radni dio posjeta. Pedagoginja Tanja Jakovac i učiteljica Alenka Javor su kroz radionice upoznale naše slovenske kolege učitelje sa metodom "Visual Voices" dok je knjižničarka Viktoria Samsa učiteljicama razredne nastave predstavila metodu nenasilnog rješavnja sukoba "Mirotvorni kutić". Za to su vrijeme  naši  učenici pekli muffine u učionici domaćinstva. Boravak u Sloveniji smo zaključili obilaskom Postojnske jame.
 

 

Radionica u Gomirju "Svijet u mojim bojama"

U ponedjeljak 13. studenog 2017. u PŠ Gomirje održana je likovna radionica „Svijet u mojim bojama“ iz programa Ministarstva kulture Ruksak pun kulture. Voditeljice radionice su članice Udruge za promicanje aktivnog građanstva Echo. U kratkom uvodnom predavanju učenicima su predstavile rad likovnog umjetnika Dimitrija Bašičevića Mangelosa koji je najpoznatiji po svojim konceptualnim djelima – Globusima. Nakon uvodnog predavanja i razgovora, učenici su se sami okušali u kreiranju svojih globusa i na njih su upisivali poruke svojim vršnjacima iz nekih dalekih zemalja. Radionici su prisustvovali i učenici PŠ Senjsko te članovi mlađe likovne grupe iz Vrbovskog dok će učenici PŠ Jablan koji zbog snijega nisu mogli doći, svoje globuse izraditi u školskoj knjižnici.

radionica u Gomirju

Posjet prvašića školskoj knjižnici

Povodom Mjeseca hrvatske knjige učenici prvog razreda posjetili su školsku knjižnicu u ponedjeljak 23. listopada 2017. Prvašići su kroz razgovor i igru naučili razliku između knjižnice i knjižare te kako se trebaju čuvati knjige. Potom su pažljivo poslušali priču „Crvenkapica“. Izradili su plakat i napravili mali igrokaz „Crvenkapica“.

 

Radionica za učenike pjesnike

U organizaciji književne manifestacije „Goranovo proljeće“ u prostorijama GK I. G. Kovačića Vrbovsko  učenici 5.-8. razreda PŠ Ivana Gorana Kovačića Severin na Kupi sudjelovali su 19. listopada 2016. na radionici za mlade pjesnike pod mentorstvom pjesnika Enesa Kiševića. Nakon što im je poznati pjesnik pročitao tridesetak antologijskih pjesama, učenici su iznijeli svoje dojmove a potom su se i sami okušali u stvaranju pjesama. Učenik Dario Mihelić 6.r. dobio je pohvalu za svoju pjesmu „Zaumol“. Nakon završetka radionice učenicima su se pridružili i njihovi sugrađani te su zajedno uživali u književnom susretu s pjesnikom Enesom Kiševićem.

 

Čitanje ne poznaje granice / Branje ne poznaje granice

 

 

susret sa slovenskim učenicima u Pivki 14. listopada 2016.

OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog povezala se je s OŠ Pivka iz Slovenije u zajedničkom projektu „Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja“ sa ciljem poticanja čitanja, razvojem čitalačkih kompetencija i upoznavanjem s kulturom i književnošću susjedne države. Nakon što smo ugostili slovenske učenike i njihovu školsku knjižničarku, 14.10.2016. išli smo na izvanučioničku nastavu u posjet OŠ Pivka. Slovenski učenici su nam pripremili prikaze djela slovenske književnice Dese Muck i upoznali sa znamenitostima njihovog kraja. Mi smo im uprizorili scenu iz knjige "Lažljiva Suzi". 

scena iz knjige "Lažljiva Suzi"

"Lažljivu Suzi" su naši učenici čitali svake srijede na glas. Nakon pročitane knjige dio učenika sudjelovao je u biblioklupskoj  raspravi o knjizi. Ostatak razreda izrađivao je prezentacije o Sloveniji, Postojni i Pivki. Nakon što su i slovenski osmaši pročitali djelo „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ hrvatske autorice Ivane Brlić Mažuranić, dogovorili smo zajednički susret u Vrbovskom 5. svibnja  2016. godine.  Na početku susreta učenici  su obišli prostorije škole, a potom su se bolje upoznali kroz dramske radionice. Razgovarali o načinu na koji proveli projekt, a slobodno vrijeme iskoristili su za nogometnu utakmicu. Nakon ručka snimili smo emisiju radija Gorski kotar  „Znanje je moć“ o projektu „Čitanje ne poznaje granice“ u kojoj su sudjelovali učenici i knjižničarke. Emisija je bila emitirana na radio postaji Gorski kotar u četvrtak 2. lipnja 2016. godine. Osim kroz radio-emisiju susret je bio medijski popraćen u Novom listu od 9. svibnja  2016. godine (br.22430)

 

Ruksak pun kulture : Putujuća retrospektiva Vojina Bakića

            Školska knjižnica OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog prijavila se za program Putujuća retrospektiva Vojina Bakića iz projekta Ministarstva kulture Ruksak pun kulture . Nije slučajno da je škola odabrala baš ovaj program s obzirom na to da je škola domaćin najvećoj pjesničkoj manifestaciji u Hrvatskoj Goranovom proljeću, a da je Vojin Bakić autor vijenca koji se dodjeljuje najboljim hrvatskim pjesnicima i mladom pjesniku za prvu pjesničku zbirku.
     Na početku programa učenike je dočekala postavljena izložba izabranih djela Vojina Bakića, jednog od najvećih hrvatskih kipara 20. stoljeća. Program je vodila i osmislila Ana Martina Bakić, unuka Vojina Bakića, profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.


     Nakon otvaranja izložbe, učenici su dobili informacije o tome tko je bio Vojin Bakić, profesionalnoj grani umjetnosti kojom se bavio, ključnim pojmovima skulpture (masa, ploha, prostor, površina) te o procesima nastanka pojedinih djela iz autorovog opusa (redukcija, geometrizacija, zrcaljenje, umnažanje, apstrahiranje).

Drugi dio programa sastojao se od  predavanja i radionice za 32 učenika 6., 7. i 8. razreda. Na predavanju je Ana Martina Bakić fotodokumentacijom prezentirala cjelokupno umjetničko stvaralaštvo Vojina Bakića izloženo u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2013. godine.

U nastavku drugog dijela programa učenici su prošli proces nastanka i razvoja oblika od čiste figuracije do potpune apstrakcije. Naime, samostalno su izrađivali skulpture malog mjerila u formi nakita, koje je sam autor ponekad izrađivao svojim unukama. Učenici su istraživali i karakteristike materijala od kojeg su izrađivali nakit kao i rukovanje alatima za njihov način primjene.

Nakon što su iskazali svoj umjetnički potencijal u oblikovanju nakita, slijedila je još jedna izložba, ovaj put njihova i to nakita.


     Izložbe je pogledalo 120 učenika matične OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog, PŠ Ivana Gorana Kovačića iz Severina na Kupi i PŠ Nikole Tesle iz Moravica, ravnatelj matične škole Anton Burić i učitelji Viktoria Samsa, Darko Dožaić, Jadranka Maravić, Božica Novaković i Valentina Vukadinović.

Izložba nakita u školskoj knjižnici

Izvor : http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=14350

 

 

 

              Biblioklub – čitateljski klub

                U suradnji s dječjim odjelom Gradskom knjižnicom Rijeka „Stribor“ već petu godinu  u našoj školskoj knjižnici djeluju čitateljski klubovi koji okupljaju učenike zaljubljenike u čitanje. Nakon pročitane knjige organiziraju se zanimljive  rasprave čiji je cilj na zabavan način  razvijati  čitalačke vještine učenika, kritičko mišljenje te sposobnosti slušanja drugih razmišljanja i iznošenja vlastitih stavova. Do sada smo pročitali  : Bilješke jedne gimnazijalke, Izum Hugoa Cabreta, Zeleni pas,  Gregov dnevnik, Tajnu perona 13, Priču o Tracy Beaker, Kebarie i Imaš fejs.

stariji Biblioklubaši

Obzirom da su učenici osnovne škole različite dobi i interesa u školi djeluju 2 bibliokluba : jedan koji okuplja učenike 6.-8. razreda te drugi koji okuplja učenike 1.-5. razreda. Ove godine se biblioklubu po prvi put priključila jedna prvašica Ana Simčić iz PŠ Severina na Kupi koja odlično čita ali i vrlo lako iznosi svoje stavove čime je doprinijela raspravi o knjizi slovenske autorice Janje Vidmar Kebarie.

mlađi Biblioklubaši

Književni susret s književnikom Božidarom Prosenjakom

                Povodom Mjeseca hrvatske knjige u našoj je školi  31. ožujka 2016. gostovao književnik Božidar Prosenjak.  Održao je 2 književna susreta s našim učenicima  u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom i PŠ Ivana Gorana Kovačića u Severinu na Kupi. Na književne susrete došli su i učenici malih četverogodišnjih područnih škola Jabla, Senjsko, Gomirje i Veliki Jadrč.

                U uvodnom dijelu, članovi lutkarske skupine pod vodstvom učiteljice Vesne Trope izveli su kratak igrokaz prema predlošku slikovnice Božidara Prosenjaka„ Miš“. Igrokaz se veoma svidio književniku. Nakon igrokaza, književnik  se predstavio učenicima svojim izuzetno zanimljivim kratkim pričama u kojima je utkano njegovo bogato životno iskustvo.  Mlađim učenicima najviše se ssvidjela interpretacija njegovih pjesama. Učenicima je predstavljanje gosta-književnika bilo vrlo zanimljivo jer se uspio prilagoditi svim uzrastima učenika. Na kraju susreta književnik je odgovarao na njihova  brojna pitanja.

Moja prva knjiga

Već nekoliko godina školska knjižnica u suradnji sa strip grupom Škole motivira učenike na sudjelovanje u državnom natječaju  u ilustriranju i pisanju vlastite priče Moja prva knjiga. Ove školske godine učenica 4. razreda Patricija Čivrag napisala je i ilustrirala je vlastitu slikovnicu „Snježna vila“. U konkurenciji od 781 pristigla rada žiri u sastavu Silvija Šesto i Sanja Pilić odlučio je nagraditi Patricijinu priču 3. mjestom. U posljednjih 5 godina koliko  škola sudjeluje na natječaju izrađeno je petnaestak slikovnica od koji su mnoge nagrađene i tiskane kao što je Šarkova avantura, Sonjina neobična prijateljica, Božićna kuglica, Kako je postolar prestao raditi nedjeljom i mnoge druge.

Izvor : http://www.mojaprvaknjiga.com/images/stories/dokumenti/2015_2016.pdf

 

Kad glasovi zapinju

Projekt je namijenjen učenicima 2.-4. razreda koji imaju poteškoća s tehnikom čitanja i razumijevanja pročitanog. Osnovan je tim za razvijanje čitateljskih kompetencija kojeg čine pedagoginja, defektologinja i školske knjižničarke te učiteljice razredne nastave. Pedagoginja škole je na početku godine provjerava brzinu čitanja i u razgovoru s učiteljicom, defektologicom i  knjižničarkama utvrđuju se djeca koja imaju poteškoća sa čitanjem i s kojima će se provoditi program. Knjižničarke s djecom rade 1 školski sat tjedno kroz cijelu nastavnu godinu : čitaju se tekstovi različite tematike (pjesme, kratke priče, igrokazi, popularno-znanstveni tekstovi) na glas, rješavaju se križaljke, kvizovi i drugi zadaci kako bi se provjerilo razumijevanje pročitanog, organiziraju se rasprave o pročitanom. Na kraju nastavne godine provjerava se ponovno brzina čitanja kako bi se utvrdio napredak učenika. Ove školske godine u projekt su bili uključeni učenici 3. I 4. razreda OŠ Vrbovsko i PŠ Severin na Kupi. Brzina čitanja pokazala je napredak u odnosu na početak školske godine. Ono što najviše veseli je to što su učenici čitali kod kuće dodatne tekstove koje im je prema njihovim interesima preporučila školska knjižničarka.

Čitajmo zajedno, čitajmo na glas

U projekt su bili uključeni učenici 3. I  4. razreda PŠ Severina na Kupi te učenici 4. razreda Oš Vrbovsko Učenici su se sastajali u školskoj knjižnici 5. sat četvrtkom odnosno petkom 4. sat i naizmjence su čitali naglas „Gregov dnevnik“.

igrokaz Gregov dnevnik

 

Nakon pročitane knjige knjižničarka je organizirala raspravu o knjizi, a učenici su izradili plakate kojim su predstavili knjigu. Zajedno s knjižničarkom osmislili su kratak igrokaz kojim su uprizorili jednu scenu iz knjige, pisali su biografske pjesme kojima su opisivali likove iz knjige. Projekt je odlično prihvaćen i među  dobrim čitačima kao i među učenicima koji imaju poteškoća sa čitanjem.

 

Ljubav u pokretu

Ljubav u pokretu je preventivni program koji se je provodio u školskoj knjižnici s učenicima 5. I 6. razreda tijekom školske godine . Cilj preventivnog programa je bio razvoj socijalnih vještina kod učenika kroz art terapiju, terapiju plesom i psihodramu. Kroz 12 radionica u trajanju od 60 minuta učenici su razvijali socijalne vještine poput : prepoznavanja vlastitih i tuđih emocija, kontrola ljutnje, pritisak vršnjaka, samopoštovanje, samopouzdanje, verbalna i

neverbalna komunikacija, ovisnosti, važnost timskog rada i suradnje.

Radionice su provodile školska knjižničarka i pedagoginja s učenicima 5. I 6. razreda u naše sve tri osmogodišnje škole. U program su bili uključeni svi učenici 5. I6. razreda njih 67 raspoređenih u 6 skupina. Knjižničarka i pedagoginja su prošle edukaciju kako bi stručno i kvalitetno provodile program. Roditelje i ostale učitelje su na roditeljskim sastancima i učiteljskom vijeću upoznali s ciljevima i načinima provođenja ovog programa. Nakon što su učenici završili s programom, prezentirali su ga svojim roditeljima. U suradnji s centrom „Sunce“ koji je osmislio ovaj program roditelji, učenici, razrednici i stručni suradnici ispunjavali su upitnike kojima se pratip program i razvoj vještina. Neke radionice su snimljene u svrhu predstavljanja i promidžbe projekta.

 

Mjesec knjige 15.10.2016.

Mjesec hrvatske knjige je 2015. Godine bio posvećen „Svjetlosti“. Školska je knjižnica tim povodom organizirala 7 radionica iz knjige „Mali fizičar“ u kojim su sudjelovali učenici PŠ Jablan, Senjsko, učenici mlađih razreda Oš Vrbovsko te učenici 7. Razreda. Cilj je bio popularizirati knjige iz prirodoslovnog područja koje knjižnica ima te ih pokusima zainteresirati za njih. Učenici su rješavali on-line kviz u organizaciji KGZ.

 

vijesti
TražilicaKalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


  

        

Blog učiteljice Nusrete Murtič


Oglasna ploča
Europäischer Tag der Sprachen/Europski dan jezika/Европейский день языков
28.09.2021. 10:30
Europäischer Tag der Sprachen/Europski dan jezika/Европейский день языков
Am Freitag, 24. September, feierten wir den Europäischen Tag der Sprachen 2021. Der Europäische Tag der Sprachen wurde erstmals 2001 vom Europarat und der Europäischen Union organisiert. Er findet offiziell am 26. September statt und wird jährlich von Millionen Menschen auf der ganzen Welt gefeiert. Ziel des Tages ist es, die sprachliche Vielfalt zu feiern und das Sprachenlernen zu fördern. Seine Hauptziele sind wie folgt: erstens das öffentliche Bewusstsein für die Bedeutung des Sprachenlernens zu schärfen und das Spektrum der erlernten Sprachen zu diversifizieren, um die Mehrsprachigkeit und das interkulturelle Verständnis zu fördern; zweitens die reiche sprachliche und kulturelle Vielfalt Europas zu fördern; und drittens die Förderung des lebenslangen Sprachenlernens innerhalb und außerhalb der Schulen.Unser Motto in diesem Jahr lautete: Kunst, Emotionen und Sprachen. Die Schüler erforschten die Bedeutung von Emotionen in mehreren europäischen Sprachen und drückten ihre Emotionen durch das Anfertigen von Porträts aus. Ein Beispiel für uns war der Schweizer Künstler Paul Klee. Die Schüler haben auch versucht,   Tonporträts zu modelllieren.

25.09.2021. 19:17
eTwinning Qualitätssiegel
Auch dieses Schuljahr begann mit einer Anerkennung für die Arbeit und den Einsatz der Schüler im eTwinning-Projekt. Herzlichen Glückwunsch von ganzem Herzen!

21.04.2021. 14:50
Fort- und Weiterbildung im Lehrerberuf.
Die Fortbildung der Lehrerkräfte hat das Ziel, die Qualität des Unterrichts weiterzuwntwickeln.    

18.04.2021. 12:05
Nachhaltige Entwicklung-Materialsammlung
Thema des Projekttages war Nachhaltige Entwicklung. Nachfolgend findet man Aktivitäten, die auch von begabten Schülern durchgeführt werden können.Viel Spaß! https://wke.lt/w/s/r4125I

22.03.2021. 11:25
WORKSHOP -TRICKFILME MIT DER APP STOPMOTIONSTUDIO
Trickfilme sind bei Schülern sehr beliebt. Selbst einen kleinen Trickfilm zu erstellen ist sehr motivierend für sie. Aus einfachen Materialien wie Papier, Knete, Plastik usw. und selbst ausgedachten Geschichten  entsteht ein spannender Film – das funktioniert mit Kamera und Laptop oder Tablet . Auf spielerische Weise erwerben die Schüler  technische und digitale  Fähigkeiten  beim Umgang mit Materialien und beim Bedienen von Smartphone und Computer. Das haben wir alles beim Workshop gelernt und ausprobiert.  Bitte auf die Linkliste klicken https://youtu.be/EeOEE4XFhQ4 https://youtu.be/Y7FpB-Xc2AU      

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju