AKTIVNOSTI ŠKOLSKE KNJIŽNICE

 

PROJEKT „ČITAMO MI U OBITELJI SVI“

 

         Hrvatska mreža školskih knjižničara pokrenula je projekt „Čitamo mi u obitelji svi“.

Cilj projekta je razvoj vještine čitanja, kao najvažnije vještine koju djeca trebaju svladati za uspješno učenje i snalaženje u životu te poticanje ljubavi prema knjizi u obiteljskom ozračju. Svakoga petka po jedno dijete iz razreda dobije naprtnjaču s 8 zanimljivih nelektirnih knjiga iz različitih područja, ponese je kući gdje ih zajedno s roditeljima i drugim članovima obitelji prelistava ili čita. Svoje dojmove bilježe u bilježnicu koja je sastavni dio naprtnjače i vraćaju je u školu u srijedu.

 

Dio knjiga je za djecu, dio za roditelje, a neke su za zajedničko čitanje. Brojna istraživanja su dokazala da djeca kojim roditelji čitaju od najranijeg djetinjstva lakše usvajaju tehniku čitanja. Dijete uživa u kontaktu s osobom koja mu čita i s njom uspostavlja tople osjećajne veze.  Obitelj ima iznimnu ulogu pri razvijanju djetetovog odnosa prema čitanju.

 

Ovim projektom roditelji zajedno s učiteljima prenose djeci poruku da je čitanje važno, zanimljivo, da stvara ugodu i zabavu, čime djeca postaju svjesna da se čitanjem može dobiti mnogo korisnog u životu.

 

U projekt su uključene OŠ I.G.Kovačića iz Vrbovskog s učiteljicom Jadrankom Maravić i PŠ I.G.Kovačića s učiteljicom Marijanom Simčić koje zajedno sa školskom knjižničarkom Viktorijom Samsa vode projekt u svojim razredima. Jednu naprtnjaču nam je donirao PBZ-card, a drugu smo kupili sredstvima iz projekta „Suvremena knjižnica“ koje nam dodjeljuje Grad Vrbovsko. Na jesen nastavljamo s projektom u trećim razredima naših ostalih područnih škola. Nakon završetka projekta knjige će biti dio knjižničnog fonda školskih knjižnica.