Tijekom nastavne godine 2023./2024. u osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko provodio se projekt „STEM u Gorskom kotaru“. Organizator projekta je  Udruga za prirodoslovna istraživanja UPRIS koja je u suradnji sa Osnovnom školom Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko i Osnovnom školom Petar Zrinski Čabar provela niz projektnih aktivnosti s ciljem popularizacije znanosti kroz geološke i astronomske radionice. Radionice su vodili Zvonko Bumber, profesor geologije i geografije i Zvonko Miškić, profesor fizike i matematike u suradnji s Alenkom Javor, profesoricom geografije iz vrbovščanske škole i Martinom Kvaternikom, profesorom geografije iz čabarske škole.

Provedene geološke radionice uključivale su teorijski i praktični dio. Učenici su stekli osnovna znanja o geologiji i o vrstama stijena u Hrvatskoj. Promatrali su izbruske s fosilima pod mikroskopom i skicirali ih, proučavali su stijene uz pomoć geološke zbirke te vježbali njihovu detekciju, a završno su u gipsu izrađivali fosile školjaka koje nalazimo u našoj županiji.

Astronomske radionice sastojale su se od teorijskog, praktičnog i demonstracijskog dijela. Učenici su prošli osnovne astronomske spoznaje o svemiru i istraživanju svemira, vježbali su orijentaciju na nebeskoj sferi uz pomoć karte zvjezdanog neba i digitalnih aplikacija i programa te su upoznali i vježbali korištenje teleskopa i fotografskog aparata s nastavkom za teleskop pri čemu su fotografirali Sunce.

Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a nakon provedenih aktivnosti školama ostaje geološka zbirka, karte neba i popratni priručnici i materijali koji će omogućiti daljnju suradnju i rad na popularizaciji znanosti, prvenstveno geografije i fizike koje najbolje povezuju prirodne i društvene znanosti te potiču održivi razvoj.

Skip to content