preskoči na sadržaj
 

Zvono uz Kupu

Društvo za promicanje kulture življenja „Zvono uz Kupu“ (ZUK) udruga je mladih i ostalih građana Karlovačkog Pokuplja osnovana u ožujku 2008. godine. Osnivanje ZUK-a pokrenula je nekolicina mladih djevojaka, uz podršku lokalnih mještana s prvotnim ciljem organizacije sadržaja i uređenja Centra za mlade u selu Zamršje, nedaleko od Karlovca. Uz postojanje različitih područja interesa ljudi koji kroz ZUK djeluju, i područja djelovanja ZUKa su se počela širiti. 
Danas je ZUK aktivan u 3 područja:

  • Društveni i ruralni razvoj
  • Upravljanje prirodnim resursima i gospodarski razvoj
  • Rast i razvoj ZUK-a

Misija im je stvarati dobrobit za sve građane karlovačkog Pokuplja, grada Karlovca i Karlovačke županije s posebnim naglaskom na izgradnji ljudskih resursa i kapaciteta civilnog društva, očuvanju okoliša, kulturne baštine te na razvoju seoskog turizma.

Doprinose rješavanju razvojnih problema lokalne i šire zajednice kroz kontinuiranu izgradnju vlastite organizacije, suradnju s partnerima i građanima, a temeljeći svoje aktivnosti na principima održivog razvoja.
Zalažu se također za cjeloživotno učenje, partnerstvo i suradnju.

Vizija im je postati središnjom organizacijom s ruralnog područja grada Karlovca koja je poligon mladima, građanima i organizacijama civilnog društva za inicijative i akcije društveno-gospodarskog razvoja Karlovačke županije.

Geografsko područje rada ZUK-a je:

  • Lokalne inicijative – ruralno područje grada Karlovca
  • Regionalne inicijative – Karlovačka županija i područje LAG-a Vallis Colapis
  • Nacionalne inicijative – Kontinentalna Hrvatska

 

KUPA NATURA

Projekt je financiran je u sklopu IPA 2011 "Potpora organizacijama civilnog društva za razvijanje partnerstava za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući moguća područja unutar NATURA 2000", dodjele bespovratnih sredstava financiranih iz sredstava EU te sredstava Ureda za udruge Vlade RH. 

Puni naziv projekta je "KUPA Natura" -živjeti i održavati prirodnu dobrobit rijeke Kupe od izvora do ušća.

 

KUPA NATURA: Studijsko putovanje - Rezervat prirode “Sablatnigmoor”

31. 08. - 2. 09. 2015.

Općina Pokupsko suradnik je na projektu “Kupa Natura” u sklopu kojeg je organizirano studijsko putovanje u rezervat prirode “Sablatingmoor”. Organizator puta bilo je Društvo “Zvono uz Kupu” kao nositelj projekta “Kupa Natura”, a uz Općinu Pokupsko sudjelovali su i ostali predstavnici partnera i suradnika (Grad Vrbovsko, Park prirode Kamačnik, Udruga Kupa-rijeka života, OŠ “I.G. Kovačić” Vrobovsko, OŠ “Rečica” iz Karlovca, JU “NATURA VIVA” Karlovačke županije te profesori sa Veleučilišta u Karlovcu, Odsjeka za lovstvo i zaštitu prirode.
Posjeta uspješnom NATURA 2000 gotovo da je za 24 sudionika iz tri županije (Primorsko-goranske, Zagrebačke i Karlovačke županije) bila prava avantura. Nitko nije znao kamo točno idemo. Odluka o posjetu rezervatu prirode Sablatnigmoor-u gotovo da je donesena slučajno. Preporučilli su nam to područje stručnjaci JU “NATURA VIVA” Karlovačke županije i kolege biolozi JU “Međimurska priroda” Međimuske županije. Na tri dana dugom putovanju, prva stanica bio je Klagenfurt. “Renesansni dragulj na Worthersee-u”, povijesni, gospodarski i kulturni centar Koruške sa 97.000 stanovnika. Zahvaljujući ponajviše očuvanoj staroj jezgri grada tri je puta nagrađen diplomom Europa-Nostra. Pješačka zona, renesansna arhitektura, Zmajev zdenac (Lindwurmbrunnen) tek je dio prekrasnih obilježja Klagenfurt-a koje smo imali prilike razgledati prvog dana.
No, naš je cilj bio 30-kilometara udaljena općina St. Kanzian, jezero Klopeinersee, mjestašce Seelach, kao polazna točka do rezervata prirode Sablatnigmoor-a.
Drugi dan, bio je u potpunosti radni dan. Započeli smo radionicom o prirodnom rezervatu Sablatnigmoor i mreži NATURA 2000 u Austriji. Dobrodošlicu nam je poželio i gradonačelnik Eberdorfa gdin.Wedenig Gottfried.

Nakon predstavljanja projekta “Kupa Natura-živjeti i održavati prirodnu dobrobit Kupe od izvora do ušća” uvodno predvanje održao je Mag. Matthias Burtcher, voditelj Sablatnigmoor-a. O mreži NATURA 2000, problemima s kojima se susreću pri izradi strateških dokumenata te kako sve to funkcionira na austrijskim modelima upravljanja zaštićenim područjima govorio je Dr. Hanns Kirchmeir, E.C.O. Institut za ekologiju iz Klagenfurta. Nakon predavanja domaćini su u rezervatu prirode, kod centra za posjetitelje, pripremili demonstraciju monitoringa quadcopterom. Način monitoringa, upravljanje te metodologiju kojom se koriste prikazao je Tobias Kostl iz E.C.O. Instituta za ekologiju iz Klagenfurta. Popodne je bilo rezrevirano za obilazak jezera oko Sablatnigmoor-a uz stručno vodstvo biologa gdina. Thomasa Schneidtz-a.

Inače, prirodni rezervat Sablatnigmoor proglašen je 1979. godine, rasprostire se na površini od 100 ha i od 1992. godine uvršten je na popis međunarodno vrijednih močvarnih područja-ramsarsko područje. Na spomenutoj površini zabilježeno je više od 2000 različitih biljnih i životinjskih vrsta, a područje rezervata nosi i titulu biogenetskog rezervata.

Slobodno vrijeme sudionici studijskog putovanja uspjeli su iskoristiti i za kupanje u najtopliljem jezeru u Europi Klopeinersee-u.
Osim kraćeg odmora i kupanja, bila je to ujedno prilika naučiti kako se gospodari javnim dobrom na jedan posve drugačiji način nego li je to praksa u Hrvatskoj.

 

Treći dan obilježila je vožnja brodom rijekom Dravom u mjestu Seidendorf. Tijekom plovidbe prošli smo uz dvorac Neudenstein, pogon za bagere na vodi te ispod jednog od najužih i najnižih prolaza ispod mosta u Europi u mjestu Volkermarkt.

 

Školske 2018./2019. godine ponovo se uključujemo u rad projekta "Kupa Natura" u suradnji s društvom "Zvono uz Kupu" kroz krazne ekološke aktivnosti

(Ljekovita staza, Poučna staza Frankopana, sadnja češnjaka, učionica u prirodi i senzorna staza).

 

TražilicaKalendar
« Travanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


  

        

Blog učiteljice Nusrete Murtič


Oglasna ploča
Schulfeier Sprachmagie
24.05.2019. 20:13
Schulfeier Sprachmagie
Am Freitag, den 24. Mai 2019, an der Grundschule  Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko fand die Schulfeier Sprachmagie/Jezična čarolija statt, die die Deutschlehrerin Nusreta Murtic organisiert hat. Dort haben die Schüler das präsentiert, was sie das ganze Schuljahr im Deutsch-Englisch-, Russisch- und Slowenischunterricht gelernt und geübt haben.  Der Zweck der Veranstaltung war,die Fremdsprachenkenntnisse zu entwickeln und bestehende  zu vertiefen .  

21.04.2019. 08:12
Frohe Ostern!
Viele bunte Ostereier, eine bunte Osterfeier, dies und viele andres, mehr wünsch ich euch, von Herzen sehr. Frohe Ostern

20.03.2019. 19:35
Projekttag an der Grundschule in Severin na Kupi
Am 19. März 2019 haben wir im Rahmen der Veranstaltung: Projekttag-der Fluss Kulpa , eine Skype Konferenz nach Slowenien realisiert.  Die Schüler haben etwas über sich  in vier Sprachen  (Kroatisch, Englisch, Deutsch und Slowenisch) gesagt und Lieder vom Fluss Kulpa geschrieben und präsentiert. Es hat uns viel Spaß gemacht! Wir bedanken uns bei unserer Parterschule -Grundschule Vinica, Slowenien für ihr Engagement! Danke!

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju